Τους τελευταίους μήνες η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αραιώσει τις προσπάθειες για επιβολή νέων κυρώσεων προς τη Ρωσία. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, αφού στην Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία εναλλάσσεται κάθε εξάμηνο, βρίσκεται από την 1η Ιουλίου 2024 η Ουγγαρία. Η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν έχει στενές σχέσεις με τη Ρωσία και κατά τη διάρκεια της θητείας της έχει «εντέχνως» επιτύχει να οδηγήσει τις συζητήσεις για κυρώσεις προς τη Ρωσία σε παύση. Ωστόσο, αυτό ενδέχεται να αλλάξει από τις αρχές του νέου έτους, όταν η Ουγγαρία θα έχει παραδώσει τα «σκήπτρα» στην Πολωνία, η οποία θα έχει την Προεδρία του Συμβουλίου για το πρώτο εξάμηνο του 2025.
Η Πολωνία αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς υποστηρικτές της Ουκρανίας και σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τη θητεία της για να επαναφέρει στο προσκήνιο τις συζητήσεις για αυστηρότερα μέτρα ως προς τα ρωσικά καύσιμα που ρέουν προς τα κράτη μέλη της ΕΕ. Βασικές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει αυτή τη στιγμή η ΕΕ στην προσπάθειά της να απεξαρτηθεί από τα ρωσικά καύσιμα είναι οι αυξανόμενες εισαγωγές τους σε κάποια κράτη μέλη το τελευταίο διάστημα, όπως και ένας αυξανόμενος στόλος τάνκερ «φαντασμάτων» που εξακολουθούν να πωλούν ρωσικά ορυκτά καύσιμα διεθνώς. Όπως δήλωσε ο Κριστόφ Μπολέστα, υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος της Πολωνίας, και μετέδωσε με δημοσίευμά του το Politico, «οι εισαγωγές ρωσικής ενέργειας αυξάνονται. Αυτό είναι ένα κακό σημάδι. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε».
Μεγαλύτερη διαφάνεια ως προς τις εισαγωγές ρωσικών καυσίμων ζητούν πολλά κράτη μέλη της ΕΕ
Υπενθυμίζεται πως η ΕΕ από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αρχές του 2022, έχει επιβάλει, μεταξύ άλλων, περιορισμούς στο ρωσικό πετρέλαιο, ενώ έχει μειώσει σημαντικά τις αγορές φυσικού αερίου μέσω αγωγών. Για να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα προς τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, θα πρέπει αρχικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τα προτείνει στα κράτη μέλη της Ένωσης. Ωστόσο, η Πολωνία από τη θέση της Προέδρου του Συμβουλίου, που θα κατέχει από τον Ιανουάριο, μπορεί να «αναβιώσει» τα θέματα συζήτησης που αφορούν τη Ρωσία στο Συμβούλιο της ΕΕ.
Επίσης, μέσα στις προτεραιότητες της Πολωνίας είναι η προώθηση μεγαλύτερης διαφάνειας σχετικά με τις ακριβείς ποσότητες ρωσικού ορυκτού καυσίμου που εισέρχεται στην ΕΕ. Η προώθηση του συγκεκριμένου ζητήματος λαμβάνει σημαντική υποστήριξη από διάφορα κράτη. Μάλιστα, σύμφωνα με το Politico, πρόσφατα 10 κράτη μέλη, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η Γαλλία, η Τσεχία και οι χώρες της Βαλτικής, εξέδωσαν κοινή προειδοποίηση ότι υπάρχει «πρόσφατη αύξηση στις εισαγωγές ρωσικού LNG» στην ΕΕ, αλλά «αυτοί οι προμηθευτές φυσικού αερίου δεν αναγνωρίζονται επί του παρόντος σωστά». Ζητούνται, λοιπόν, αυστηρότεροι έλεγχοι στην προέλευση του αερίου που εισέρχεται στην ΕΕ.
Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε πως η Ουγγαρία μπορεί και μετά τη λήξη της θητείας της να εμποδίσει νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αφού η υιοθέτησή τους από την ΕΕ είναι ένα ζήτημα που απαιτεί ομοφωνία μεταξύ των κρατών μελών και η Ουγγαρία έχει χρησιμοποιήσει σε διάφορες περιπτώσεις το βέτο της για να καθυστερήσει ή να περιορίσει κυρώσεις προς τη Ρωσία.
Διαβάστε ακόμη