Η Ένωση Περιβαλλοντικών Οργανώσεων της Σερβίας (SEOS) διοργάνωσε ωριαίους αποκλεισμούς δρόμων σε δύο τοποθεσίες στη δυτική Σερβία, διαμαρτυρόμενη για τη σχεδιαζόμενη εξόρυξη λιθίου – κυρίως του έργου Jadar της Rio Tinto, που περιλαμβάνει και μονάδα επεξεργασίας. Οι ακτιβιστές προειδοποίησαν ότι θα ξεκινήσουν και πάλι μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη Σερβία, εάν η Συνέλευση της Πόλης του Λόζνιτσα εγκρίνει έναν αμφιλεγόμενο χωροταξικό σχεδιασμό.

Σύμφωνα με το Balkan Green Energy News, η Εθνοσυνέλευση της Σερβίας απέρριψε μια πρόταση για απαγόρευση της έρευνας, εξόρυξης και επεξεργασίας λιθίου και βορίου, και έτσι η SEOS και άλλες ομάδες ακτιβιστών αποφάσισαν να ξεκινήσουν ξανά τους αποκλεισμούς δρόμων. Στις πρώτες συγκεντρώσεις, οι οποίες είχαν στόχο να πυροδοτήσουν το τρίτο κύμα μαζικών διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα, σταμάτησαν την κυκλοφορία στο Μπρέζιακ, μεταξύ Λόζνιτσα και Βάλιεβο, και στην Πρελίνα κοντά στο Τσάτσακ. Και οι δύο τοποθεσίες βρίσκονται στα δυτικά της Σερβίας. Το Μπρέζιακ γειτνιάζει με το χωριό Γκόρνιε Νεντέλιτσε, στην περιοχή του Λόζνιτσα, όπου η Rio Tinto σχεδιάζει να ανοίξει υπόγειο ορυχείο λιθίου με μονάδα επεξεργασίας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο δήμαρχος του Λόζνιτσα, Βιντόγιε Πετρόβιτς, παραιτήθηκε πρόσφατα. Η συνέλευση της πόλης αναμένεται να πραγματοποιήσει συνεδρίαση στις 25 Οκτωβρίου. Είναι η τελευταία ευκαιρία πριν η κυβέρνηση της Σερβίας υποχρεωθεί νομικά να επιβάλει προσωρινή διοίκηση, καθώς η προθεσμία των 90 ημερών από την προηγούμενη συνεδρίαση θα λήξει. Οι ακτιβιστές, με επικεφαλής την τοπική ομάδα “Ne damo Jadar” από την SEOS, προειδοποίησαν ότι το δημοτικό συμβούλιο θα μπορούσε να εγκρίνει ένα χωροταξικό σχέδιο που θα ανοίξει τον δρόμο για το έργο Jadar της Rio Tinto. Ωστόσο, δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της επικείμενης συνεδρίασης.

Η Λιλιάννα Μπράλοβιτς από την ομάδα Suvoborska greda, επίσης μέρος της SEOS, δήλωσε ότι το άνοιγμα ενός ορυχείου στο Γκόρνιε Νεντέλιτσε κοντά στο Λόζνιτσα θα ανοίξει τον δρόμο για παρόμοια έργα και για την έναρξη ή την επανέναρξη γεωλογικών ερευνών σε περιοχές όπως το Ντομπρίνια, Πράνιανι, Βάλιεβο, Ρέκοβατς και Γιαγκόντινα. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος έρευνες λιθίου και βορίου πουθενά στη Σερβία και ότι δεν έχουν επιβεβαιωθεί αποθέματα πέραν της περιοχής του Jadar.

«Παρακολουθούμε τι κάνουν τόσο οι αρχές όσο και η Rio Tinto. Δεν θα κινηθούμε επιθετικά συνεχώς. Δεν θα έχουμε πολύ έντονο ρυθμό, ώστε να μην εξαντλήσουμε την ενέργεια του κόσμου. Αλλά θα δείχνουμε ότι είμαστε εδώ. Εναλλακτικά: ένας συνδυασμός δημόσιων συζητήσεων, διαμαρτυριών, αποκλεισμών», δήλωσε η Μπράλοβιτς στο Πράνιανι.

Διαβάστε ακόμη