Η Constellation Energy πρόκειται να αναβιώσει το αδρανές πυρηνικό εργοστάσιο Three Mile Island στην Πενσυλβάνια, με στόχο την παροχή ενέργειας για τα επεκτεινόμενα κέντρα δεδομένων της Microsoft. Η κίνηση αυτή αντανακλά την επείγουσα ανάγκη της Big Tech για ηλεκτρική ενέργεια, ιδίως καθώς επενδύει σημαντικά στην τεχνητή νοημοσύνη. Στο πλαίσιο μιας 20ετούς συμφωνίας για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, η Microsoft θα πληρώνει περίπου 100 δολάρια ανά μεγαβατώρα, σχεδόν το διπλάσιο του τυπικού κόστους ανανεώσιμης ενέργειας στην περιοχή. Το χρονοδιάγραμμα του έργου εκτιμάται σε τέσσερα χρόνια, με προϋπολογισμό τουλάχιστον 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Το Three Mile Island αναμένεται να παράγει 835 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας -αρκετά για να τροφοδοτήσει όλα τα σπίτια της Φιλαδέλφειας- μόλις επαναλειτουργήσει, βοηθώντας ενδεχομένως τη Microsoft να καλύψει τις σημαντικές ανάγκες της σε ηλεκτρική ενέργεια. Ωστόσο, η αναβίωση δεν είναι εγγυημένη- το εργοστάσιο, το οποίο θα μετονομαστεί σε Crane Clean Energy Complex, απαιτεί ακόμη προσαρμογές στην αδειοδότηση και αντιμετωπίζει αντιδράσεις από τοπικούς ακτιβιστές που ανησυχούν για την ασφάλεια και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2025, με περίπου χίλιους ειδικευμένους εργάτες να ασχολούνται με την αποκατάσταση των υποδομών, συμπεριλαμβανομένων δύο υψηλών πύργων ψύξης. Προβλέπονται σημαντικές αντικαταστάσεις εξοπλισμού και η Constellation έχει ήδη παραγγείλει έναν νέο μετασχηματιστή, ο οποίος αναμένεται να κοστίσει περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια. Το έργο αποσκοπεί επίσης στη διατήρηση μεγάλου μέρους του υφιστάμενου αναλογικού κέντρου ελέγχου, καθώς θεωρείται πιο ασφαλές έναντι κυβερνοεπιθέσεων.

Η αναβίωση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης μετατόπισης του αμερικανικού πυρηνικού τοπίου, το οποίο έχει αγωνιστεί με τον ανταγωνισμό από φθηνότερες πηγές ενέργειας και τους φόβους του κοινού σχετικά με την ασφάλεια. Η Constellation, ως ο μεγαλύτερος αμερικανικός φορέας εκμετάλλευσης πυρηνικών σταθμών, αξιοποιεί τα υπάρχοντα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου στο πλαίσιο του σχεδίου επανεκκίνησης του αντιδραστήρα.

Το πυρηνικό ατύχημα στο Three Mile Island

Παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της τιμής της μετοχής της Constellation κατά 135% φέτος, παραμένουν οι ανησυχίες σχετικά με τη διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων και την παρατεταμένη ρυθμιστική διαδικασία. Περίπου ποσότητες αναλωμένων πυρηνικών καυσίμων μεγέθους γηπέδου τένις είναι ήδη αποθηκευμένες στην περιοχή και οι προσπάθειες παροπλισμού του δεύτερου αντιδραστήρα συνεχίζονται δεκαετίες μετά το αρχικό συμβάν.

Στις 28 Μαρτίου 1979 ο αντιδραστήρας Three Mile Island Unit 2, κοντά στο Middletown, Pa., έλιωσε μερικώς. Αυτό ήταν το σοβαρότερο ατύχημα στην ιστορία της λειτουργίας εμπορικών πυρηνικών σταθμών των ΗΠΑ, αν και οι μικρές εκπομπές ραδιενέργειας δεν είχαν ανιχνεύσιμες επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων του εργοστασίου ή του κοινού. Τα επακόλουθά του επέφεραν σαρωτικές αλλαγές που αφορούσαν το σχεδιασμό αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης, την εκπαίδευση των χειριστών των αντιδραστήρων, τη μηχανική ανθρώπινων παραγόντων, την ακτινοπροστασία και πολλούς άλλους τομείς της λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων. Προκάλεσε επίσης την αυστηροποίηση και την ενίσχυση της κανονιστικής εποπτείας του NRC. Όλες αυτές οι αλλαγές βελτίωσαν σημαντικά την ασφάλεια των αντιδραστήρων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη ρυθμιστική επιτροπή πυρηνικής ενέργειας (NRC) των ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη