Οι Βρετανοί υπουργοί Ενέργειας ζήτησαν από τον Εθνικό Διαχειριστή Ενεργειακού Συστήματος (NESO) να καταρτίσει ένα σχέδιο για την ανάπτυξη των ενεργειακών υποδομών της χώρας έως το 2050, προκειμένου να υπάρξει επενδυτική σταθερότητα και μείωση του κόστους, δήλωσε η κυβέρνηση, σύμφωνα με το Reuters.

Το πρώτο στρατηγικό χωροταξικό σχέδιο για την ενέργεια θα καθορίσει τις τοποθεσίες για νέες ενεργειακές υποδομές, οι οποίες, όπως ελπίζει η κυβέρνηση, θα επιταχύνουν τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

«Ο σχεδιασμός των ενεργειακών υποδομών με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλει στη μείωση των χρόνων αναμονής για τη σύνδεση με το δίκτυο, δίνοντας στους επενδυτές εμπιστοσύνη για το πού και πότε θα χτίσουν», αναφέρει η δήλωση.

Ο NESO θα εξετάσει επίσης τον καλύτερο τρόπο διάχυσης των νέων ενεργειακών έργων σε ολόκληρη τη χώρα, λαμβάνοντας υπόψη άλλους τομείς, όπως οι μεταφορές και η ύδρευση, καθώς και το περιβάλλον.

Αυτό θα πρέπει να μειώσει το συνολικό κόστος του συστήματος, το οποίο με τη σειρά του θα μπορούσε να μειώσει τους λογαριασμούς για τους καταναλωτές.» Η πρώτη έκδοση του σχεδίου θα δημοσιευθεί το 2026 και θα επικεντρωθεί στην παραγωγή και αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των περιουσιακών στοιχείων υδρογόνου, από τα υπεράκτια αιολικά πάρκα έως τα υδροηλεκτρικά πάρκα αντλησιοταμίευσης, δήλωσε η κυβέρνηση.

Διαβάστε ακόμη