Η κυβέρνηση της Ιταλίας θα παρουσιάσει μια κρατικά υποστηριζόμενη εταιρεία που θα κατασκευάσει προηγμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες στη χώρα πριν από το τέλος του έτους, δήλωσε τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου ο υπουργός Βιομηχανίας. «Μέχρι το τέλος του έτους, θα παρουσιάσουμε μια βιομηχανική οντότητα που θα είναι σε θέση να κατασκευάσει πυρηνικούς αντιδραστήρες επόμενης γενιάς στη χώρα μας και ίσως να τους εξάγει», δήλωσε ο υπουργός Adolfo Urso στους δημοσιογράφους στο περιθώριο εκδήλωσης στο Μιλάνο, σύμφωνα με το Reuters.
Η δεξιά κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι πιστεύει ότι οι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες και οι προηγμένοι αρθρωτοί αντιδραστήρες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην απαλλαγή από τον άνθρακα των πιο ρυπογόνων τομέων της χώρας, όπως ο χάλυβας, το γυαλί και οι κεραμοποιίες.
Οι πυρηνικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας απαγορεύονται στην Ιταλία μετά από δημοψηφίσματα του 1987 και του 2011, αλλά η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταρτίσει κανόνες που θα επιτρέψουν τη χρήση νέων τεχνολογιών πυρηνικής ενέργειας και θα άρουν την απαγόρευση.
Η Ευρώπη επενδύει στην πυρηνική ενέργεια
Η Ευρώπη έχει βάλει στόχο να επενδύσει στην πιο αμφιλεγόμενη πηγή ενέργειας. Και ορισμένα κράτη μέλη όπως η Ιταλία θέλουν να βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή αυτής της αλλαγής που φαίνεται πως θα αρχίσει να συμβαίνει στην Ευρώπη. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενεργειακής Ασφάλειας Gilberto Pichetto Fratin είχε δηλώσει, το καλοκαίρι, στους Financial Times ότι η Ρώμη σχεδιάζει να εισαγάγει νομοθεσία που θα επιτρέψει τις επενδύσεις σε μικρούς αρθρωτούς πυρηνικούς αντιδραστήρες που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν εντός 10 ετών. Υπογράμμισε μάλιστα, ότι η ατομική ενέργεια θα πρέπει να αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 11% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας έως το 2050, καθώς η Ιταλία προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα. Η Ιταλία κατασκεύασε τέσσερις πυρηνικούς σταθμούς τη δεκαετία του 1960 και του 1970 και είχε σχεδιάσει μια φιλόδοξη επέκταση της ικανότητας πυρηνικής ενέργειας . Αλλά μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ το 1986 στη Σοβιετική Ένωση, οι Ιταλοί ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία σε εθνικό δημοψήφισμα για τον τερματισμό των επιδοτήσεων για την ανάπτυξη νέων αντιδραστήρων. Η θέση αυτή βάζει στην εξίσωση τον παράγοντα κοινή γνώμη και δημόσιος διάλογος. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι, ανεξάρτητα της όποιας επιχειρηματολογίας υπέρ ή κατά της πυρηνικής ενέργειας, η στάση της κοινής γνώμης είναι καθοριστικός παράγοντας.
Διαβάστε ακόμη