Στις 15 Οκτωβρίου συναντήθηκαν στο Λουξεμβούργο υπουργοί και εκπρόσωποι των κρατών μελών που απαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Πυρηνική Συμμαχία (European Nuclear Alliance) και με κοινή δήλωσή τους ζήτησαν από την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναγνωρίσει τη συμβολή της πυρηνικής ενέργειας, καθώς και των ΑΠΕ, στην πορεία απανθρακοποίησης της ευρωπαϊκής ηπείρου στο προσεχές της πρόγραμμα, το οποίο καλύπτει την περίοδο 2024 έως 2029.
Η συνάντηση διεξήχθη στο περιθώριο του Συμβουλίου Ενέργειας της ΕΕ, ενώ πέρα από τους εκπροσώπους των 14 κρατών – μελών της Ένωσης, τα οποία αποτελούν τη Συμμαχία, στη συνάντηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Πυρηνική Συμμαχία περιλαμβάνει τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Ολλανδία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και τη Σουηδία, καθώς και το Βέλγιο και την Ιταλία ως παρατηρητές.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του World Nuclear News, η Συμμαχία στην κοινή δήλωσή της τόνισε τα εξής: «Σε ένα μεταβαλλόμενο παγκόσμιο γεωπολιτικό πλαίσιο, η επερχόμενη εντολή της Επιτροπής για την περίοδο 2024-2029 πρέπει να διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα των οικονομιών μας προς την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050 και να αντιμετωπίσει την “υπαρξιακή πρόκληση” που αντιμετωπίζει η Ευρώπη».
Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως «η πυρηνική ενέργεια, παράλληλα με την ανανεώσιμη ενέργεια, είναι μια οικονομικά ανταγωνιστική λύση για να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρισμό χωρίς ορυκτά καύσιμα και να μετριαστεί η κλιματική αλλαγή, χάρη στο χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα. Η πυρηνική ενέργεια είναι η ήδη διαθέσιμη τεχνολογία χωρίς ορυκτά καύσιμα που μπορεί να παράγει σταθερή και ελεγχόμενη βασική ισχύ, διασφαλίζοντας τόσο την κοινή μας ενεργειακή ασφάλεια όσο και την αναγκαία ευελιξία στην αγορά ηλεκτρισμού μας».
Η Συμμαχία επισήμανε, παράλληλα, πως «τα οφέλη των υπαρχόντων και μελλοντικών πυρηνικών σταθμών ενέργειας υπερβαίνουν τα σύνορα των κρατών-μελών που επιλέγουν την πυρηνική ενέργεια. Πράγματι, οι χαμηλού άνθρακα βασικές πηγές ενέργειας, όπως η υδροηλεκτρική ή η πυρηνική ενέργεια, σταθεροποιούν το κοινό μας δίκτυο και ολόκληρη την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού», ενώ σημείωσε πως «η πυρηνική ενέργεια, καθώς και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι πραγματικά συλλογικά περιουσιακά στοιχεία για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Λόγω του βασικού της προφίλ και του χαμηλού λειτουργικού κόστους, η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας δημιουργεί λιγότερο ασταθείς συνθήκες στην αγορά. Χωρίς τέτοιες πηγές ενέργειας, δεν υπάρχει τρόπος για την ΕΕ να προσφέρει στους πολίτες της προσιτή, αξιόπιστη και άφθονη ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα το μηδενικό ισοζύγιο έως το 2025».
Οι προτάσεις που παρουσίασε τον Μάρτιο η Ευρωπαϊκή Πυρηνική Συμμαχία
Η Ευρωπαϊκή Πυρηνική Συμμαχία παρουσίασε τον Μάρτιο τέσσερις πυλώνες δράσης, οι οποίοι θα διευκολύνουν την ανάπτυξη μιας «ισχυρής ευρωπαϊκής πυρηνικής βιομηχανίας». Οι πυλώνες αυτοί αφορούσαν ευκολότερη πρόσβαση σε ιδιωτική και δημόσια χρηματοδότηση και διερεύνηση των δυνατοτήτων και των ωφελειών των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, ανάπτυξη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, κλιμάκωση της συνεργασίας για την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής αλυσίδας αξίας πυρηνικής ενέργειας και σεβασμό στις επιλογές όλων των κρατών – μελών ως προς την απανθρακοποίηση του ενεργειακού τους μείγματος.
Τέλος, υπενθυμίζεται πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε λειτουργία εντός της ΕΕ 103 πυρηνικοί αντιδραστήρες, οι οποίοι παρέχουν περίπου το ένα τέταρτο της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται. Η θητεία της τωρινής Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ολοκληρωθεί στις 31 Οκτωβρίου 2024 και αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση της νέας Επιτροπής ως προς το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας, το οποίο συχνά προκαλεί αντιπαράθεση μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ.
Διαβάστε ακόμη