Η πυρηνική ενέργεια αποτελεί έναν κρίσιμο πυλώνα στην παγκόσμια προσπάθεια για την ενεργειακή μετάβαση και τη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Η Τουρκία, αναγνωρίζοντας την ανάγκη διαφοροποίησης του ενεργειακού της μείγματος, προχωρά με αποφασιστικότητα προς την ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας, τόσο μέσω συμβατικών πυρηνικών σταθμών όσο και μέσω της εισαγωγής μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMRs). Η νέα νομοθετική πρωτοβουλία που προετοιμάζει η χώρα στοχεύει στη διευκόλυνση της κατασκευής των SMRs, δίνοντας ώθηση σε αυτή τη στρατηγική κατεύθυνση.

Η Τουρκία έχει ήδη ξεκινήσει την κατασκευή του πρώτου της πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου, με τέσσερις αντιδραστήρες συνολικής ισχύος 4.800 MW, ο οποίος θα συμβάλει σημαντικά στην εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ο συγκεκριμένος σταθμός, που κατασκευάζεται από τη ρωσική Rosatom, αναμένεται να καλύψει περίπου το 10% της ετήσιας ζήτησης ενέργειας της χώρας, καθιστώντας την Τουρκία μέλος της ελίτ των χωρών που διαθέτουν πολιτική πυρηνική ενέργεια.

Η έναρξη λειτουργίας των αντιδραστήρων αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2028, παρά τις καθυστερήσεις λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η απόσυρση κρίσιμων εξαρτημάτων από τη Siemens Energy, οδήγησαν τη Rosatom στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων από την Κίνα, με την έναρξη λειτουργίας του πρώτου αντιδραστήρα να αναβάλλεται για το 2024, σύμφωνα με δημοσίευμα του Balkanenergy.

Η Τουρκία “στρέφεται” προς τα SMRs

Την ίδια ώρα, η γείτονα χώρα σχεδιάζει την κατασκευή δύο ακόμη πυρηνικών σταθμών, με συνομιλίες να βρίσκονται σε εξέλιξη με χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Νότια Κορέα. Στο πλαίσιο αυτό, η νέα νομοθεσία που επεξεργάζεται η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει να καλύψει το νομοθετικό κενό που αφορά τους αρθρωτούς αντιδραστήρες (SMRs), οι οποίοι θεωρούνται πιο ευέλικτοι, οικονομικά αποδοτικοί και κατάλληλοι για εγκατάσταση κοντά στα κέντρα κατανάλωσης. Οι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες, με ισχύ 300-400 MW, προσφέρουν τη δυνατότητα κατασκευής πλησιέστερα στα κέντρα κατανάλωσης, με χαμηλότερο κόστος και μεγαλύτερη ευκολία στην ενσωμάτωση στο ενεργειακό σύστημα της χώρας.

Με την παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση να αυξάνεται και την ανάγκη για καθαρές ενεργειακές λύσεις να γίνεται όλο και πιο επιτακτική, η Τουρκία προετοιμάζεται να ενσωματώσει έως και 5.000 MW από SMRs στο ενεργειακό της σύστημα. Αυτή η προσέγγιση δεν αποσκοπεί στην αντικατάσταση των μεγάλων πυρηνικών σταθμών, αλλά στη συμπλήρωση του ενεργειακού μείγματος της χώρας, ενισχύοντας την ενεργειακή της αυτάρκεια και συμβάλλοντας στους στόχους της για την απανθρακοποίηση.

Η νέα αυτή νομοθετική πρωτοβουλία και οι ευρύτερες στρατηγικές της Τουρκίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας έχουν διττό στόχο: αφενός καταδεικνύουν την αποφασιστικότητα της χώρας να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και αφετέρου να διαφοροποιήσει το μείγμα παραγωγής ενέργειας της χώρας.

Διαβάστε ακόμη