Η Σλοβακία και το Καζακστάν ενίσχυσαν τη συνεργασία τους σε βασικούς τομείς όπως η ενέργεια, η βιομηχανία και το εμπόριο, μετά από μια επιτυχημένη διήμερη συνάντηση στην Αστάνα, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι του υπουργείου της Σλοβακίας. Στην 10η συνεδρίαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Οικονομική και Επιστημονικο-Τεχνική Συνεργασία, μια σλοβακική αντιπροσωπεία, υπό την ηγεσία του υφυπουργού Οικονομίας, Βλαντιμίρ Σιμονιάκ, συμμετείχε σε συζητήσεις που είχαν ως στόχο την εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

«Η Σλοβακία και το Καζακστάν έχουν μακροχρόνια συνεργασία σε τομείς όπως η ενέργεια και η βιομηχανία. Η φιλοδοξία μας είναι να εμβαθύνουμε και να επεκτείνουμε αυτή τη συνεργασία σε νέους τομείς», δήλωσε ο υφυπουργός κατά τη διάρκεια της ολομέλειας, την οποία προήδρευσε εκ μέρους της σλοβακικής πλευράς μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικολογίας και Φυσικών Πόρων του Καζακστάν, Σαρμπίεφ Νουρκέν.

Σύμφωνα με το Ceenergy News, η εκδήλωση περιελάμβανε ένα επιχειρηματικό φόρουμ, που οργανώθηκε από την καζακική KAZINVEST και τη σλοβακική SARIO, το οποίο συγκέντρωσε 37 σλοβακικές εταιρείες από διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια, η άμυνα, οι μεταφορές, η υγεία και η γεωργία.

Το φόρουμ παρείχε την ευκαιρία σε σλοβακικές επιχειρήσεις να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με καζακικούς εταίρους, δημιουργώντας νέες επιχειρηματικές σχέσεις και ανοίγοντας τον δρόμο για αυξημένο εμπόριο και επενδύσεις. Οι σλοβακικές εταιρείες εξέφρασαν έντονο ενδιαφέρον για την επέκταση της συνεργασίας με τις καζακικές επιχειρήσεις, όχι μόνο μέσω του εμπορίου αλλά και σε αμοιβαίες επενδύσεις.

Η πυρηνική ενέργεια στο επίκεντρο για Σλοβακία και Καζακστάν

Κεντρικό θέμα των διαπραγματεύσεων ήταν η συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Η Σλοβακία, με την εμπειρία της στην κατασκευή και την αποξήλωση πυρηνικών σταθμών, παρουσίασε προτάσεις για συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων έργων για την πυρηνική ασφάλεια και την απορρύπανση. Το Καζακστάν, παγκόσμιος ηγέτης στην εξόρυξη ουρανίου, εξέφρασε ενδιαφέρον να επωφεληθεί από την εμπειρογνωμοσύνη της Σλοβακίας σε αυτούς τους τομείς.

Εκτός από την ενέργεια, οι συζητήσεις κάλυψαν ευρύτερη βιομηχανική συνεργασία, με την Σλοβακία να εκφράζει την επιθυμία της να επεκτείνει την παρουσία της στην αγορά του Καζακστάν. Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών αυξάνεται σταθερά, με έναν τζίρο άνω των 175 εκατομμυρίων ευρώ το 2023, σημειώνοντας αύξηση 6,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι κύριες εξαγωγές της Σλοβακίας στο Καζακστάν περιλαμβάνουν επιβατικά αυτοκίνητα, λέβητες θέρμανσης και βιομηχανικά μηχανήματα.

Η συνεργασία μεταξύ Σλοβακίας και Καζακστάν δείχνει δυναμική ανάπτυξη, ιδιαίτερα στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, όπου η Σλοβακία, με την εμπειρία της στην κατασκευή και την αποξήλωση πυρηνικών σταθμών, έχει πολλά να προσφέρει. Το Καζακστάν, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ουρανίου στον κόσμο, ενδιαφέρεται να επωφεληθεί από την τεχνογνωσία της Σλοβακίας σε ζητήματα πυρηνικής ασφάλειας και απορρύπανσης. Επιπλέον, το επιχειρηματικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε παρείχε ευκαιρίες για διεύρυνση της συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές και η γεωργία, με σημαντικές εμπορικές και επενδυτικές προοπτικές. Η συνεχής αύξηση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών υποδηλώνει μια σταθερή και μακροχρόνια οικονομική σχέση, που αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω.

Διαβάστε ακόμη