Η επέκταση του πυρηνικού προγράμματος στη Βουλγαρία σημείωσε πρόοδο αυτή την εβδομάδα, καθώς η εταιρεία Kozloduy NPP – New Capacities επέκτεινε τη σύμβαση μηχανικής με την Westinghouse για τη συνέχιση των εργασιών κατασκευής δύο νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στον χώρο του Πυρηνικού Σταθμού Κοζλοντούι. Η συμφωνία επικεντρώνεται στις Μονάδες 7 και 8, που θα χρησιμοποιούν αντιδραστήρες τύπου AP1000, γεγονός που σηματοδοτεί περαιτέρω πρόοδο στη φάση σχεδιασμού του έργου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ceenergy News.

Η ανανεωμένη σύμβαση, μέρος των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων αρχικής μηχανικής (FEED), θεωρείται σημαντικό ορόσημο στα στρατηγικά σχέδια της Βουλγαρίας για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας τόσο στη χώρα όσο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο. Ο υπουργός Ενέργειας, Βλαντιμίρ Μαλίνοφ, τόνισε τη σημασία του έργου για την περιοχή, υπογραμμίζοντας τον ρόλο του στην εξασφάλιση μακροπρόθεσμης ενεργειακής σταθερότητας και την υποστήριξη της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Η σημασία του έργου για τη Βουλγαρία

«Η κατασκευή νέων πυρηνικών εγκαταστάσεων στον χώρο του Πυρηνικού Σταθμού Κοζλοντούι θα εγγυηθεί τη μακροπρόθεσμη ενεργειακή ασφάλεια της Βουλγαρίας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», δήλωσε ο υπουργός Μαλίνοφ. «Η υλοποίηση του έργου θα προσφέρει υψηλή προστιθέμενη αξία στην οικονομία της Βουλγαρίας, μέσω της ενεργής συμμετοχής της τοπικής βιομηχανίας σε όλα τα στάδια», πρόσθεσε. «Ένα από τα πιο σημαντικά έργα στην Ευρώπη θα συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα».

Η συνεργασία μεταξύ του Πυρηνικού Σταθμού Κοζλοντούι και της Westinghouse ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2023, με αρχική συμφωνία που στόχευε στην αξιολόγηση του χώρου για την ανάπτυξη των αντιδραστήρων AP1000. Το έργο θα αξιολογήσει επίσης πώς μπορεί να συμβάλει η τοπική βιομηχανία στη διαδικασία κατασκευής, προσφέροντας οικονομικά οφέλη μέσω της τοπικής συμμετοχής. Η επόμενη φάση του έργου θα περιλαμβάνει υπηρεσίες μηχανικής, αδειοδότηση, διαχείριση του έργου και περαιτέρω ανάπτυξη των νέων μονάδων, σύμφωνα με το υπουργείο.

Όταν ολοκληρωθούν, οι νέοι αντιδραστήρες θα ενισχύσουν την ενεργειακή υποδομή της Βουλγαρίας, θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στους κλιματικούς της στόχους και θα προσθέσουν σημαντική αξία στην εθνική οικονομία, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Διαβάστε ακόμη