Η Ρωσία προειδοποιεί το Ισραήλ να μην εξετάσει καν το ενδεχόμενο επίθεσης σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ που δημοσίευσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS την Πέμπτη.

Μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου, υπήρξαν εικασίες ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να επιτεθεί σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, κάτι που έχει απειλήσει εδώ και καιρό να κάνει. «Έχουμε επανειλημμένα προειδοποιήσει και συνεχίζουμε να προειδοποιούμε, να προφυλάσσουμε (το Ισραήλ) από το να σκέφτεται, έστω και υποθετικά, την πιθανότητα επίθεσης σε (ιρανικές) πυρηνικές εγκαταστάσεις και υποδομές», ανέφερε ο Ριάμπκοφ, σύμφωνα με το TASS. «Αυτό θα ήταν μια καταστροφική εξέλιξη και μια πλήρης άρνηση όλων των υφιστάμενων αρχών στον τομέα της εξασφάλισης πυρηνικής ασφάλειας». Δεν ήταν σαφές σε ποια μορφή η Μόσχα είχε μεταφέρει αυτό το μήνυμα στο Ισραήλ.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, το Ισραήλ και οι δυτικές χώρες φοβούνται εδώ και καιρό ότι το Ιράν αναπτύσσει πυρηνική βόμβα υπό το πρόσχημα του προγράμματος πολιτικής πυρηνικής ενέργειας, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται. Η δήλωση από το γραφείο του Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου την Τρίτη ανέφερε ότι το Ισραήλ θα ακούσει τις προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, που επίσης έχουν συμβουλεύσει ενάντια σε μια επίθεση σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, αλλά θα καθορίσει τις ενέργειές του σύμφωνα με τα δικά του εθνικά συμφέροντα.

Η δήλωση συνοδεύτηκε από ένα άρθρο της Washington Post, το οποίο ανέφερε ότι ο Νετανιάχου είχε ενημερώσει τη διοίκηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι το Ισραήλ θα πλήξει ιρανικούς στρατιωτικούς στόχους, όχι πυρηνικούς ή πετρελαϊκούς στόχους.

Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι ο Ριάμπκοφ δήλωσε πως η Μόσχα διατηρεί συνεχή επικοινωνία με το Ιράν, ανεξαρτήτως του επιπέδου έντασης στην περιοχή. Η Ρωσία έχει ενισχύσει τις σχέσεις της με την Ισλαμική Δημοκρατία από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία και ετοιμάζεται να υπογράψει μία σημαντική συμφωνία συνεργασίας με την Τεχεράνη.

Τι σημαίνει η στήριξη της Ρωσίας προς το Ιράν

Η προειδοποίηση της Ρωσίας προς το Ισραήλ για ενδεχόμενη επίθεση στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις αντικατοπτρίζει τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή και υπογραμμίζει τη θέση της Ρωσίας ως σημαντικού συμμάχου του Ιράν. Η Μόσχα, η οποία έχει ενισχύσει τους δεσμούς της με την Τεχεράνη μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, προειδοποιεί για τις πιθανές συνέπειες μιας ισραηλινής επίθεσης στην περιφερειακή ασφάλεια, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα έθετε σε κίνδυνο τις αρχές πυρηνικής ασφάλειας. Η στρατηγική αυτή της Ρωσίας ενδέχεται να έχει σκοπό την αποτροπή κλιμάκωσης, καθώς και τη διαφύλαξη των συμφερόντων της στην περιοχή, δεδομένης της στρατιωτικής και οικονομικής της συνεργασίας με το Ιράν. Επιπλέον, η Ρωσία επιδιώκει να περιορίσει την επιρροή των δυτικών συμμάχων του Ισραήλ στην περιοχή και να ενισχύσει τη δική της παρουσία και επιρροή.

Διαβάστε ακόμη