Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) ClientEarth ανακοίνωσε ότι χθες, Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, υπέβαλε καταγγελία στη Γαλλική Αρχή Χρηματοοικονομικών Αγορών (AMF) κατά της αμερικανικής πολυεθνικής επενδυτικής εταιρείας BlackRock, την οποία κατηγορεί ότι παρουσιάζει ως «πράσινες» τις επενδύσεις σε εταιρείες καυσίμων.

Ειδικότερα, βασιζόμενη σε μια ανάλυση που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο από την εξειδικευμένη ΜΚΟ Reclaim Finance, η ClientEarth αναφέρει ότι εντόπισε 18 επενδυτικά κεφάλαια της BlackRock που διατίθενται στη γαλλική αγορά ως οικολογικά και ενισχυτικά της βιώσιμης ανάπτυξης και τα οποία είναι ωστόσο εκτεθειμένα σε εταιρείες του κλάδου των ορυκτών καυσίμων όπως η ExxonMobil, η Shell, η TotalEnergies, η Chevron ή η BP.

Αυτό αντιπροσωπεύει, σε όλα αυτά τα χαρτοφυλάκια, πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια επενδύσεων σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή άνθρακα, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ClientEarth η οποία κατηγορεί την BlackRock ότι «παραπλανεί τους επενδυτές προβάλλοντας ανακριβείς ισχυρισμούς». Σύμφωνα με τον δικηγόρο της ClientEarth, αυτές οι πρακτικές δημιουργούν στρέβλωση του ανταγωνισμού στην αγορά και «εκτρέπουν τις ροές κεφαλαίων από πραγματικά βιώσιμα προϊόντα». Η ΜΚΟ καλεί το AMF να διερευνήσει αυτά τα κεφάλαια και να λάβει «μια ισχυρή απάντηση [για να] διασφαλίσει τη διαφάνεια και την προστασία των επενδυτών». Καλεί επίσης τη BlackRock να «βάλει σε τάξη τα λεγόμενα «βιώσιμα» κεφάλαιά της».

Διαβάστε ακόμη