Η εταιρεία συμβούλων και μηχανικών Wood δημιούργησε και ηγείται μιας κοινής βιομηχανικής σύμπραξης (JIP), που αποτελείται από 18 εταιρείες, για την επιτάχυνση των έργων δέσμευσης, αξιοποίησης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCUS) μέσω της δημιουργίας βιομηχανικών κατευθυντήριων γραμμών για τις προδιαγραφές CO2, σύμφωνα με δημοσίευμα στο offshore energy.

Η Wood δημιούργησε το JIP για να συγκεντρώσει τη βιομηχανική έρευνα και την εμπειρία των φορέων εκμετάλλευσης που δραστηριοποιούνται σήμερα στον τομέα της CCUS για να προσδιορίσει τις επιπτώσεις του ακάθαρτου CO2 στις υπάρχουσες αλυσίδες δέσμευσης άνθρακα.

Τα ευρήματα της συνεργασίας προσδιόρισαν τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορούν να προκαλέσουν οι ακαθαρσίες από τη δέσμευση CO2 από τη μεταφορά μέχρι την αποθήκευση και την ενδεχόμενη χρήση.

Σύμφωνα με τη Wood, οι κατευθυντήριες γραμμές είναι οι πρώτες στο είδος τους που εστιάζουν στις επιπτώσεις των ακαθαρσιών στο CO2 σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας CCUS. Ο προσδιορισμός αυτών των δεδομένων επέτρεψε την ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών για την επιβεβαίωση των προτύπων επεξεργασίας του CO2 που απαιτούνται για την τήρηση των απαραίτητων για τη βιώσιμη παραγωγή CCUS προδιαγραφών ασφαλείας, περιβαλλοντικών και λειτουργικών.

Οι συμμετοχές

Εκτός από τη Wood, τα μέλη του JIP είναι οι Aramco, Equinor, Fluxys, Gassco, Harbour Energy, Mitsubishi Heavy Industries, Net Zero Technology Centre, OMV, Petronas, Shell και TotalEnergies.

Στο JIP συμμετείχαν επίσης εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας και της έρευνας, η DNV, το Πανεπιστήμιο Heriot-Watt, το IFE, το NGI, το NPL και το Εθνικό Εργαστήριο Μηχανικής (NEL) της TÜV SÜD, με την υποστήριξη πολλών αδειούχων και προμηθευτών εξοπλισμού.

Νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι η Wood ανακοίνωσε ότι προωθεί τρία έργα CCS στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα (NCS), τα οποία μπορούν να αποθηκεύσουν έως και 21 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί σχεδόν στο ήμισυ των συνολικών εκπομπών CO2 της Νορβηγίας το 2023 (46,6 εκατομμύρια τόνοι).

Οι άδειες CCS ανήκουν στις εταιρείες Sval, Storegga και Vår Energi (Trudvang), Wintershall Dea και Total (Luna) και Wintershall Dea και Altera (Havstjerne), ενώ στα έργα συνεργάζονται οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες της Wood από το Stavanger, το Sandefjord, το Galway, το Aberdeen και το Reading.

Διαβάστε ακόμη