Αυτές τις ημέρες κυκλοφόρησε η Παγκόσμια Έκθεση Ενέργειας, η ετήσια έκθεση – ορόσημο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA). Η εν λόγω έκθεση του IEA εντοπίζει και διερευνά τις σημαντικότερες τάσεις στη ζήτηση και την προσφορά ενέργειας, καθώς και τι σημαίνουν για την ενεργειακή ασφάλεια, τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και την οικονομική ανάπτυξη. Η σημασία της είναι μεγάλη, αφού «κατατοπίζει» τους ενδιαφερόμενους για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η παγκόσμια ενεργειακή αγορά, ενώ παρουσιάζει και ενεργειακά «σενάρια» που θα μπορούσαν να συμβούν στο μέλλον.

Ο Αλεσάντρο Μπλάζι, σύμβουλος του Εκτελεστικού Διευθυντή του IEA, παρέθεσε σε ανάρτησή του στο LinkedIn τα δέκα σημαντικότερα στοιχεία της έκθεσης.

  1. Αρχικά, ο Μπλάζι υποστηρίζει πως η έκθεση δείχνει ότι βρισκόμαστε πλέον στην εποχή της «αφθονίας ενεργειακής προσφοράς», αφού το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα έχει αφθονία τόσο σε συμβατικές πηγές όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, όσο και τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά, όπου εισέρχονται μαζικά στο «ενεργειακό» προσκήνιο.
  2. Ωστόσο, τονίζεται πως υπάρχει και ανησυχία για την επάρκεια προσφοράς λιθίου και χαλκού, τα οποία είναι βασικοί «κρίκοι» της παγκόσμιας πράσινης μετάβασης, αφού χρησιμοποιούνται στην παραγωγή καθαρών τεχνολογιών και στην παραγωγή καλωδίων, που είναι απαραίτητα συστατικά για την αναβάθμιση των δικτύων.
  3. Επίσης, επισημαίνεται πως η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία…
  4. …ενώ η τεχνητή νοημοσύνη και τα κέντρα δεδομένων θα ευθύνονται κατά μεγάλο μέρος για αυτό.
  5. Παράλληλα, φαίνεται από την έκθεση του IEA πως η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα φτάνει σιγά σιγά στο ανώτερο σημείο της. Όμως, η πτώση για τη ζήτησή τους θα έρθει σταδιακά και σίγουρα όχι άμεσα.
  6. Ένα ευχάριστο νέο για την πράσινη μετάβαση είναι πως οι ΑΠΕ ξεπέρασαν τον άνθρακα ως οι μεγαλύτερες πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο.
  7. Η Κίνα αποτελεί ήδη καθοριστικό παράγοντα των ενεργειακών εξελίξεων, αφού τις τελευταίες δεκαετίες έχει αυξήσει ραγδαία την ζήτησή της για ενέργεια.
  8. Ωστόσο, η αλλαγή της ζήτησης στην Κίνα προκαλεί αλλαγές και στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα, αφού επηρεάζει άμεσα τις ενεργειακές αγορές υδρογονανθράκων και τεχνολογιών καθαρής ενέργειας.
  9. Ένα πράγμα που προκαλεί ανησυχία είναι πως το ζήτημα της πρόσβασης στην ενέργεια και της ενεργειακής προσιτότητας παραμένει άλυτο.
  10. Τέλος, ο Μπλάζι επισημαίνει πως η σύνδεση μεταξύ ενέργειας και γεωπολιτικής παραμένει ισχυρή και ζωντανή όπως πάντα και η διεθνής συνεργασία είναι απαραίτητη για να υπάρξει παγκόσμια πράσινη μετάβαση.

Η ανάρτηση Μπλάζι

Διαβάστε ακόμη