Υπάρχει κίνδυνος να μην επιτευχθεί συμφωνία στην COP29, που θα διεξαχθεί στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν τον Νοέμβριο, για έναν νέο μακροπρόθεσμο οικονομικό στόχο για τη χρηματοδότηση «κλιματικών» δράσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες, δήλωσε ο Ιρλανδός Υπουργός Περιβάλλοντος, Ίμον Ράιαν. Ο Ίμον Ράιαν ορίσθηκε από την αζερική προεδρία της φετινής Διάσκεψης να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων για την προετοιμασία ως προς τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, μαζί με την Κόστα Ρίκα. Συγκεκριμένα, ο Ιρλανδός δήλωσε πως «δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει συμφωνία στο Μπακού. Δεν είναι ένα εύκολο ζήτημα, ειδικά όταν συζητάμε για το οικονομικό μέλλον και… η πολυμερής συνεργασία δεν είναι ακριβώς στη μόδα αυτή τη στιγμή. Υπάρχει λοιπόν πραγματικός κίνδυνος να μην επιτευχθεί συμφωνία».
Όπως αναφέρει το Politico, ο τωρινός στόχος είναι η συνεισφορά 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, τα οποία προέρχονται από πόρους των «βιομηχανοποιημένων» κρατών. Ωστόσο, αυτός ο στόχος θεωρείται ανεπαρκής. Αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες ζητούν την αύξηση αυτού του ποσού σε τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως.
Πώς θα επιτευχθεί συμφωνία στην COP29 σύμφωνα με την ΕΕ
Πολλοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούν κομβικής σημασίας για να υπάρξει συμφωνία, το να διευρυνθεί η «ομάδα» των κρατών που θα αναλάβουν να καταβάλλουν αυτό το ποσό κάθε χρόνο στα αναπτυσσόμενα κράτη. Για παράδειγμα, υπάρχει η άποψη πως θα πρέπει να συμπεριληφθούν σε αυτήν την ομάδα κράτη όπως η Κίνα, τα οποία έχουν αναπτυχθεί και βιομηχανοποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τις τελευταίες δεκαετίες. Όπως δήλωσε ο Ίμον Ράιαν, «το να παραμένουμε κολλημένοι στις συνθήκες του 1992 δεν είναι λογικό», αναφερόμενος στο έτος υπογραφής της Σύμβασης-Πλαίσιο του ΟΗΕ για το Κλίμα, η οποία κατηγοριοποίησε τις χώρες ως βιομηχανοποιημένες ή αναπτυσσόμενες.
Μια άλλη «θέση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πως θα πρέπει να συμφωνηθεί ένας «πολυεπίπεδος» χρηματοδοτικός στόχος στην COP29, ο οποίος θα περιλαμβάνει στόχο για δημόσια χρηματοδότηση συμπληρωμένο με πόρους από τον ιδιωτικό τομέα, αναπτυξιακές τράπεζες και άλλες πηγές. Επιπλέον, θα πρέπει να παροτρυνθούν χώρες όπως η Κίνα, η οποία χρηματοδοτεί αναπτυσσόμενα κράτη με διάφορους τρόπους για κλιματικές δράσεις, να γνωστοποιούν το ποσό και τους όρους της χρηματοδότησης που προσφέρουν, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και συλλογική οργάνωση.
Ωστόσο, δεν υπάρχουν περιθώρια αποτυχίας της φετινής Διάσκεψης. Όπως τόνισε ο Ράιαν, η COP29 «θα μπορούσε εύκολα να πάρει μια αρνητική τροπή, προκαλώντας δυσπιστία και έλλειψη προόδου.» Η αποτυχία στο Μπακού θα έστελνε ένα καταστροφικό μήνυμα. Θα ήταν ανεπίτρεπτο να μην καταλήξουμε σε συμφωνία».
Υπενθυμίζεται πως η 29η Διάσκεψη των Μερών (COP29) ξεκινάει σε λιγότερο από έναν μήνα και θα διεξαχθεί στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Οι Διασκέψεις των Μερών (Conference of Parties – COPs) είναι το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων της Σύμβασης-πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC -United Nations Framework Convention for Climate Change). Οι κύριοι στόχοι της COP29, όπως έχει ανακοινώσει η αζερική προεδρία, είναι η συμφωνία για έναν νέο ετήσιο στόχο για τη χρηματοδότηση που θα καταβάλλουν οι εύπορες χώρες, προκειμένου να βοηθήσουν τις πιο φτωχές να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, η «οικοδόμηση» υποστήριξης γύρω από μια δέσμευση να αυξηθεί η παγκόσμια ικανότητα αποθήκευσης ενέργειας έξι φορές πάνω από τα επίπεδα του 2022 και να φτάσει μέχρι το 2030 τα 1.500 GW, καθώς και η προσπάθεια για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας αγοράς υδρογόνου.
Διαβάστε ακόμη