Η γεωθερμική ενέργεια κερδίζει έδαφος στην Κροατία, αναδεικνυόμενη ως μία από τις βασικές ανανεώσιμες πηγές για τη μετάβαση της χώρας σε πιο βιώσιμες μορφές ενέργειας. Η χρήση γεωθερμικών πόρων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θέρμανση και γεωργία προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης, ειδικά για τις τοπικές κοινότητες που δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για τέτοια έργα. Με σταθερή υποστήριξη από την κυβέρνηση και την Υπηρεσία Υδρογονανθράκων, η Κροατία στοχεύει να αναπτύξει ένα πλαίσιο που να διευκολύνει τη γεωθερμική εξερεύνηση και εκμετάλλευση, προσελκύοντας επενδυτές και προωθώντας την ενεργειακή της ασφάλεια.

Το Υπουργείο Οικονομίας της Κροατίας έχει ήδη εκδώσει 8 άδειες για την εκμετάλλευση και 28 για την εξερεύνηση γεωθερμικών πόρων για ηλεκτροπαραγωγή, θέρμανση και γεωργικές χρήσεις, χάρη σε μια σειρά δράσεων που προωθούν την αξιοποίηση της γεωθερμίας τα τελευταία πέντε χρόνια.

Οι πόλεις και οι τοπικές περιφέρειες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για αυτά τα έργα, καθώς θεωρούνται σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης. Σημειώνεται ότι από τις άδειες εξερεύνησης, πολλές έχουν δοθεί σε δημοτικές εταιρείες. Η γεωθερμική εξερεύνηση και εκμετάλλευση διέπεται από έναν ειδικό νόμο, ο οποίος έχει αναγνωριστεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη σαφήνεια και τη διαφάνειά του, διευκολύνοντας την όλη διαδικασία αδειοδότησης.

Από το 2019, πολλές περιοχές της Κροατίας αναγνωρίστηκαν ως δυνατές για γεωθερμική εξερεύνηση, και μάλιστα κάποιες έχουν ήδη προσελκύσει επενδυτές. Το 2020, με τη νέα ενεργειακή στρατηγική της Κροατίας, η γεωθερμία απέκτησε μεγαλύτερη προτεραιότητα, και η Υπηρεσία Υδρογονανθράκων επεκτάθηκε στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η συμβολή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κροατίας στην ανάπτυξη της γεωθερμίας

Η κύρια πρόκληση για την ανάπτυξη των γεωθερμικών έργων παραμένει η υψηλή χρηματοδοτική απαίτηση στην αρχική φάση, κάτι που δυσκολεύει τις τοπικές αρχές, οι οποίες χρειάζονται οικονομικούς εταίρους. Ωστόσο, με τη στήριξη 55 εκατομμυρίων ευρώ από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η Κροατία έχει προχωρήσει σε έργα θέρμανσης με γεωθερμία σε έξι περιοχές. Ο στόχος είναι να ενισχυθεί η χρήση των ανανεώσιμων πηγών, με την ολοκλήρωση των έργων να αναμένεται έως το 2026.

Παράλληλα, αναγνωρίζονται και τεχνικές προκλήσεις, καθώς απαιτούνται εξειδικευμένα στελέχη για την ανάπτυξη γεωθερμικών πόρων, κάτι που έχει ήδη ενσωματωθεί στο ακαδημαϊκό πρόγραμμα του αντίστοιχου τμήματος. Η Κροατία κινείται με γοργούς ρυθμούς στην ανάπτυξη της γεωθερμικής ενέργειας, και ήδη από το 2024 έχουν καταγραφεί εμπορικά επιτυχημένα γεωτρήματα, με την προσδοκία για νέες σημαντικές εξελίξεις τους επόμενους μήνες.

Διαβάστε ακόμη