Η Τουρκία πέρασε οκτώ από τους εννέα πρώτους μήνες του 2024 ως ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα στην Ευρώπη, ξεπερνώντας τη Γερμανία και την Πολωνία, καθώς αύξησε την καύση άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Reuters.
Πιο συγκεκριμένα, η Τουρκία παρήγαγε το ρεκόρ των 88 τεραβατώρων (TWh) ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την ενεργειακή δεξαμενή σκέψης Ember, η οποία ήταν 2% περισσότερη από ό,τι κατά την ίδια περίοδο του 2023.
Το σύνολο αυτό ήταν 28% πάνω από τις 69 TWh που παρήγαγε η Γερμανία και 36% πάνω από τις 65 TWh που παρήγαγε η Πολωνία, οι επόμενοι μεγαλύτεροι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα στην Ευρώπη.
Με τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη τη Βόρεια Ευρώπη να πρόκειται να προβούν σε περαιτέρω περικοπές της χρήσης άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή στο μέλλον, το προβάδισμα της Τουρκίας στην Ευρώπη φαίνεται να διευρύνεται και μπορεί να καθιερώσει τη Νότια Ευρώπη ως σημαντικό κόμβο για τη χρήση άνθρακα στην περιοχή.
Ρεκόρ για τις εκπομπές της Τουρκίας
Οι εκπομπές της Τουρκίας από την ηλεκτροπαραγωγή με καύση άνθρακα σημείωσαν επίσης νέα υψηλά επίπεδα μέχρι στιγμής το 2024, φθάνοντας τους 88,4 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα και 1,5 εκατομμύρια τόνους περισσότερους από ό,τι τους ίδιους μήνες πέρυσι.
Οι εκπομπές άνθρακα στη Γερμανία ήταν 71,5 εκατομμύρια τόνοι CO2 και 67 εκατομμύρια τόνοι στην Πολωνία, οι οποίες και στις δύο περιπτώσεις ήταν οι χαμηλότερες που έχουν καταγραφεί για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου.
Με την παραγωγή και τις εκπομπές από καύση άνθρακα να μειώνονται στα περισσότερα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, το μερίδιο της Τουρκίας στη χρήση και τις εκπομπές άνθρακα στην περιοχή σκαρφάλωσε στο ρεκόρ του λίγο πάνω από το 19% μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ember.
Η συνέχιση της καύσης άνθρακα κατά τη διάρκεια του χειμώνα – όταν η ζήτηση για θέρμανση στην Τουρκία κορυφώνεται – μπορεί να ωθήσει το μερίδιο της Τουρκίας στις περιφερειακές εκπομπές πάνω από το 20% για πρώτη φορά, ειδικά αν τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας αλλού συνεχίσουν να περιορίζουν τη χρήση άνθρακα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Εξάρτηση από τις εισαγωγές
Περίπου το 35% της ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας μέχρι στιγμής φέτος παρήχθη από άνθρακα, ο οποίος ήταν η μεγαλύτερη μεμονωμένη πηγή καυσίμου ενέργειας της χώρας.
Το μερίδιο αυτό μειώθηκε από περίπου 37% το 2023, λόγω της υψηλότερης παραγωγής φέτος τόσο από υδροηλεκτρικά φράγματα όσο και από φωτοβολταϊκά πάρκα, που επέτρεψαν στις επιχειρήσεις ενέργειας να αυξήσουν την παραγωγή από καθαρές πηγές ενέργειας.
Ωστόσο, τόσο η υδροηλεκτρική όσο και η ηλιακή παραγωγή πρόκειται να πέσουν στα ετήσια χαμηλά τους κατά τη διάρκεια του ερχόμενου χειμώνα στην Τουρκία, γεγονός που θα αναγκάσει τους προμηθευτές ενέργειας να αυξήσουν τη χρήση άνθρακα προς το τέλος του έτους για να καλύψουν τη ζήτηση του συστήματος.
Και η Τουρκία πρέπει να εισάγει άνθρακα για να καλύψει περίπου το 40% των αναγκών της σε καύση άνθρακα, λόγω της συνεχιζόμενης ανεπάρκειας της εγχώριας προσφοράς άνθρακα σε σύγκριση με την εγχώρια ζήτηση άνθρακα.
Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2024, οι συνολικές εισαγωγές άνθρακα της Τουρκίας ανήλθαν σε 16,7 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων από την Kpler.
Το σύνολο αυτό είναι κατά 5% μικρότερο από ό,τι κατά τους ίδιους μήνες του 2023, αλλά οι ποσότητες είναι πιθανό να αυξηθούν κατά τους τελευταίους μήνες του έτους, καθώς οι επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας αποθηκεύουν τα αποθέματά τους ενόψει της αιχμής της ζήτησης θέρμανσης.
Η Ρωσία είναι ο κύριος προμηθευτής άνθρακα της Τουρκίας, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 70% των εισαγωγών άνθρακα της Τουρκίας, ακολουθούμενη από την Κολομβία, την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυξάνεται η εξάρτηση της Τουρκίας από τον άνθρακα
Η εξάρτηση της Τουρκίας από τον άνθρακα για το 35% της ηλεκτρικής της ενέργειας είναι μεγαλύτερη από το 20% της Γερμανίας και το 13% της Ευρώπης συνολικά, αλλά είναι μικρότερη από το 56% του άνθρακα στην Πολωνία.
Ωστόσο, το μερίδιο άνθρακα της Πολωνίας έχει μειωθεί από σχεδόν 74% το 2022, και φαίνεται ότι θα συνεχίσει να μειώνεται με ταχείς ρυθμούς, καθώς οι επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας της Πολωνίας αναπτύσσουν αυξανόμενες ποσότητες ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στα δίκτυα της χώρας.
Αντίθετα, η εξάρτηση της Τουρκίας από τον άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας φαίνεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται, ιδίως καθώς η συνολική ζήτηση ενέργειας της χώρας συνεχίζει να αυξάνεται ταχύτερα από ό,τι οι επιχειρήσεις ενέργειας μπορούν να αυξήσουν τις καθαρές προμήθειες.
Μέχρι στιγμής, το 2024, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία έχει αυξηθεί κατά 5% σε σχέση με τους ίδιους μήνες του 2023, σε σύγκριση με την αύξηση κατά 2,4% για το σύνολο της Ευρώπης, 3% στην Πολωνία και 0,4% στη Γερμανία.
Μακροπρόθεσμα, η αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας έχει ξεπεράσει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό τις αντίστοιχες χώρες.
Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία αυξήθηκε κατά 13,3% από το 2019, γεγονός που έρχεται σε έντονη αντίθεση με τη συρρίκνωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 1,7% για την Ευρώπη κατά την ίδια περίοδο και τη συρρίκνωση της ζήτησης κατά 8,2% στη Γερμανία.
Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη της μεταποιητικής οικονομίας της Τουρκίας με εξαγωγικό προσανατολισμό φαίνεται ότι θα διατηρήσει την πίεση στις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας να συνεχίσουν να αναπτύσσουν φθηνές προμήθειες ενέργειας.
Ωστόσο, ο ιδιωτικός τομέας της Τουρκίας έχει υψηλά επίπεδα εξωτερικού χρέους, τα οποία φαίνεται ότι θα κρατήσουν τις δαπάνες των εταιρειών υπό έλεγχο και μπορεί να σημαίνουν ότι μόνο περιορισμένες αναβαθμίσεις στα συστήματα παραγωγής ενέργειας μπορεί να παρατηρηθούν βραχυπρόθεσμα.
Αυτό υποδηλώνει ότι η θέση του άνθρακα ως κύρια πηγή ενέργειας της Τουρκίας μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, και πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσμα η χώρα να διευρύνει περαιτέρω το προβάδισμά της στη χρήση άνθρακα σε σχέση με άλλα κράτη της Ευρώπης.
Διαβάστε ακόμη