Η Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίζεται σε αντίπαλα στρατόπεδα όταν η συζήτηση έρχεται στο ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας. Ωστόσο, φαίνεται πως υπήρξε συμβιβασμός και τα κράτη μέλη συμφώνησαν να προωθήσουν την επιτάχυνση της αξιοποίησής της, σε συμφωνία με αποφάσεις που ελήφθησαν στην περσινή παγκόσμια Διάσκεψη για το κλίμα που έλαβε χώρα στο Ντουμπάι.
Από τη μία πλευρά βρίσκεται η Γαλλία, διαχρονικός υπέρμαχος της χρήσης πυρηνικής ενέργειας, μαζί με κράτη της κεντρικής και ανατολικής κυρίως Ευρώπης, όπως η Σλοβακία, η Τσεχία και η Βουλγαρία, όπου υποστηρίζουν την προώθηση της πυρηνικής ενέργειας. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η «ομάδα» των κρατών – μελών που υποστηρίζουν την πυρηνική ενέργεια πρόκειται να δημοσιεύσει έγγραφο που θα καλεί την Ένωση να αναγνωρίσει τον «κομβικό ρόλο» της και να διασφαλίσει πως θα ενσωματωθεί στις νέες προτάσεις ρύθμισης της ενέργειας στην ΕΕ.
Στον αντίποδα, βρίσκονται κράτη όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Δανία όπου εκφράζουν τις ενστάσεις τους, υποστηρίζοντας πως οι επενδύσεις σε πυρηνικά εργοστάσια απαιτούν μεγάλες δαπάνες, ενώ οι τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι φθηνότερες και πιο «καθαρές». Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα των Financial Times, η υπουργός Περιβάλλοντος της Αυστρίας, Λεονόρε Γκεβέσλερ, τόνισε πως «η πυρηνική ενέργεια διατηρείται ζωντανή με τεράστια ποσά δημόσιου χρήματος, ενώ την ίδια στιγμή το κόστος των ανανεώσιμων πηγών μειώνεται δραματικά. Πρέπει να επενδύσουμε στην πιο αποδοτική λύση, που είναι οι ανανεώσιμες πηγές».
Συνεργασία Ολλανδίας και Γαλλίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας
Παράλληλα, έγινε γνωστό πως οι κυβερνήσεις της Ολλανδίας και της Γαλλίας υπέγραψαν συμφωνία για αύξηση της συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας και για την προώθηση της «θεσμικής υποστήριξής» της. Πέραν της παραπάνω εξέλιξης, το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προσπαθούν να αξιοποιήσουν περισσότερο την πυρηνική ενέργεια. Μεταξύ αυτών των κρατών είναι και η Σλοβακία. Πρόσφατα, η Σλοβακία εξασφάλισε επιχορήγηση ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη των πυρηνικών της προγραμμάτων, εστιάζοντας στην κατασκευή μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMRs). Η προώθηση της πυρηνικής ενέργειας στο συγκεκριμένο κράτος αναμένεται να βοηθήσει το ενεργειακό της σύστημα να απεξαρτηθεί από το φυσικό αέριο, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της λήξης της συμφωνίας διαμετακόμισης ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας στο τέλος του έτους.
Πέραν της Σλοβακίας, υπενθυμίζεται πως τον περασμένο μήνα ο Υπουργός Ενέργειας της Ρουμανίας, Σεμπάστιαν Μπουρντούτζα, είχε δηλώσει πως η χώρα του υποστηρίζει την αρχή ότι η χρήση της πυρηνικής ενέργειας είναι ουσιώδης για την εξασφάλιση της παγκόσμιας ενεργειακής ασφάλειας, της οικονομικής ανταγωνιστικότητας και την επίτευξη των στόχων κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.
Ταυτόχρονα, σε σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει εξελιχθεί η Νότια Κορέα. Η χώρα της ανατολικής Ασίας, η οποία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως και πρωτοστατεί στην πυρηνική ενέργεια, εξασφάλισε συνεργασίες με την Τσεχία και τη Σλοβακία για νέα έργα πυρηνικών αντιδραστήρων, αλλά και παροχή τεχνογνωσίας. Επιπλέον, η Νότια Κορέα θα συμμετέχει ενεργά στην αναβάθμιση του πυρηνικού σταθμού Κοζλοντούι της Βουλγαρίας, μέσω δανείων που θα προσφέρει η κορεατική EXIM Bank, αλλά και μέσω της Hyundai Engineering and Construction, που μαζί με την αμερικανική Westinghouse θα κατασκευάσει τις δύο νέες μονάδες του πυρηνικού σταθμού στο Κοζλοντούι.
Διαβάστε ακόμη