Η Σλοβακία εξασφάλισε επιχορήγηση ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη των πυρηνικών της προγραμμάτων, εστιάζοντας στην κατασκευή μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMRs). Η χρηματοδότηση προέρχεται από το πρόγραμμα NEXT, το οποίο στοχεύει στην εισαγωγή νέων πυρηνικών τεχνολογιών και στη στήριξη της ενεργειακής μετάβασης της χώρας. Η επιτυχία αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο παγκόσμιο κύμα ανάπτυξης πυρηνικής ενέργειας, καθώς οι χώρες αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για την απανθρακοποίηση και την ενεργειακή τους ασφάλεια.
Το Υπουργείο Οικονομίας, σε συνεργασία με βασικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής εταιρείας Slovenské elektrárňa, του Σλοβακικού Τεχνικού Πανεπιστημίου και της Υπηρεσίας Πυρηνικής Εποπτείας, υπέβαλε αίτηση για την επιχορήγηση μέσω ενός διεθνούς διαγωνισμού. Σύμφωνα με ceenergynews, η Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Οικονομίας, Ντενίσα Σάκοβα, τόνισε τη σημασία αυτού του επιτεύγματος, δηλώνοντας ότι η πυρηνική ενέργεια παίζει κρίσιμο ρόλο στην απανθρακοποίηση της βιομηχανίας και στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Σλοβακίας.
«Η πυρηνική ενέργεια είναι το πιο σημαντικό θέμα στον ενεργειακό τομέα, διότι θα μας βοηθήσει σημαντικά να απανθρακοποιήσουμε τη βιομηχανία μας, να συμβάλουμε στους κλιματικούς στόχους, αλλά κυρίως να διασφαλίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία της Σλοβακίας», δήλωσε η Υπουργός Ντενίσα Σάκοβα. «Είμαι λοιπόν πολύ χαρούμενη που εμείς, ως μικρή χώρα, πετύχαμε τόσο μεγάλη και σημαντική επιτυχία».
Το έργο NEXT ευθυγραμμίζεται με μια ευρύτερη πρωτοβουλία των ΗΠΑ για την προώθηση της πυρηνικής καινοτομίας και τη συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα, ανέφεραν Σλοβάκοι αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι στοχεύει στην εξερεύνηση της πιθανής τοποθέτησης SMRs σε πρώην εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, μια προσπάθεια που είχε προηγουμένως υποστηριχθεί από επιχορήγηση ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για μελέτες σκοπιμότητας SMR στο πλαίσιο του έργου PHOENIX.
Ο Μπράνισλαβ Στρύτσεκ, διευθύνων σύμβουλος της Slovenské elektrárňa, τόνισε ότι ενώ η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αυξάνεται, οι SMRs θα συμπληρώσουν τις υπάρχουσες πυρηνικές πηγές και δεν θα τις αντικαταστήσουν. Η επιχορήγηση επιτρέπει την επιτάχυνση έργων που είναι απαραίτητα για τη μετασχηματισμό της ενέργειας της Σλοβακίας.
«Η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια θα αυξηθεί. Οι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες δεν προορίζονται να αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες πυρηνικές πηγές μας, οι οποίες καλύπτουν με ασφάλεια, αξιοπιστία και χωρίς άμεσες εκπομπές CO2 το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης στη Σλοβακία», δήλωσε ο κ. Στρύτσεκ. «Οι SMRs προορίζονται να είναι ένα συμπλήρωμα στο ενεργειακό μίγμα για την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας στο μέλλον», πρόσθεσε. «Η επιχορήγηση που κερδίσαμε σε έναν διεθνή διαγωνισμό είναι εξαιρετική είδηση. Μας δίνει τη δυνατότητα να επιταχύνουμε την προετοιμασία έργων που είναι σημαντικά για την επιτυχία της ενεργειακής μας μετάβασης».
Σημειώνεται πως η πυρηνική ενέργεια γνωρίζει μια νέα αναγέννηση σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς χώρες όπως η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρουμανία δεσμεύονται για την επέκταση των πυρηνικών τους υποδομών. Η ανάπτυξη μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων θεωρείται σημαντικό βήμα για την ευελιξία και την ασφάλεια των ενεργειακών συστημάτων, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Διαβάστε ακόμη