Η TotalEnergies και η Equinor εξετάζουν επενδύσεις σε κρίσιμες υποδομές φυσικού αερίου στη Γερμανία, με στόχο να συμβάλουν στην υποστήριξη της ενεργειακής μετάβασης της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Montel. Το σχέδιο αυτό στοχεύει στη δημιουργία ευέλικτων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα παρέχουν αξιόπιστη κάλυψη, ειδικά σε περιόδους αυξημένης ζήτησης, ενώ θα λειτουργούν συμπληρωματικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Γερμανία, η οποία προσπαθεί να απεξαρτηθεί από τον άνθρακα, παρουσιάζει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα του φυσικού αερίου.

Η TotalEnergies, που διαθέτει ήδη σημαντική δυναμικότητα σε μονάδες φυσικού αερίου σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, επιθυμεί να αποκτήσει και στη Γερμανία ανάλογες μονάδες. Επιπλέον, διαθέτει ήδη 6,5 GW υπεράκτιων αιολικών έργων στη Γερμανία, αλλά επιδιώκει να εμπλουτίσει την παρουσία της και με μονάδες φυσικού αερίου, οι οποίες προσφέρουν πιο αξιόπιστη παροχή ενέργειας στις ώρες που οι ανανεώσιμες πηγές δεν μπορούν να ανταποκριθούν πλήρως.

Παρόμοια σχέδια έχει και η Equinor, που φιλοδοξεί να εδραιώσει τη θέση της ως ενεργειακός πάροχος στη γερμανική αγορά. Η εταιρεία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από τα συνδυασμένα συστήματα αεριοστροβίλων (CCGTs) και εξετάζει διάφορες επιλογές επένδυσης, εστιάζοντας στη δυνατότητα μελλοντικής ένταξης και υδρογόνου στις παραγωγικές διαδικασίες. Η χρήση υδρογόνου σε συνδυασμό με φυσικό αέριο αποτελεί βασικό στοιχείο για την ενεργειακή μετάβαση στη Γερμανία, καθώς η χώρα στοχεύει στη δημιουργία τουλάχιστον 10 GW υδρογόνου στις υποδομές αυτές. Παράλληλα, η αυστριακή OMV δεν αποκλείει επενδυτικά βήματα στη γερμανική αγορά φυσικού αερίου, ενώ η βρετανική Shell, από την πλευρά της, ανακοίνωσε πως δεν συμμετέχει προς το παρόν σε τέτοια εγχειρήματα στη χώρα.

Η γερμανική κυβέρνηση προωθεί την ενίσχυση υποδομών που θα μπορούν να λειτουργούν με φυσικό αέριο και υδρογόνο, ώστε να ενισχυθεί η σταθερότητα της παροχής ενέργειας κατά τη μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές. Το βήμα αυτό κρίνεται απαραίτητο καθώς η Γερμανία προχωρά με την ενεργειακή μετάβαση, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να διασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια και σταθερότητα της αγοράς της.

Διαβάστε ακόμη