Οι τιμές των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην Κίνα αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς μια επικείμενη προθεσμία συμμόρφωσης για τις βιομηχανίες αύξησε την προοπτική έλλειψης προσφοράς, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Bloomberg.

Οι άδειες εκπομπών αυξήθηκαν κατά 2,5% στα 103,49 γουάν (14,62 δολάρια) ανά τόνο τη Δευτέρα, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τότε που ξεκίνησε η αγορά στα μέσα του 2021, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Εμπορίας Άνθρακα. Έχουν αυξηθεί κατά περίπου 35% μέχρι στιγμής φέτος, μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για αυστηρότερους κανονισμούς για την τόνωση της αγοράς.

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στην Κίνα έχουν προθεσμία μέχρι το τέλος του έτους για να εξασφαλίσουν ότι διαθέτουν αρκετά δικαιώματα για να καλύψουν τις εκπομπές τους το 2023. Οι εταιρείες λαμβάνουν δωρεάν έναν ορισμένο αριθμό αδειών, αλλά υποχρεούνται να αγοράσουν επιπλέον από την αγορά εάν οι εκπομπές τους υπερβαίνουν το όριο.

Οι αυστηρότεροι κυβερνητικοί κανόνες που θεσπίστηκαν φέτος αναμένεται να αναγκάσουν τους βιομηχανικούς ρυπαντές στην υποχρεωτική αγορά άνθρακα να επιταχύνουν την πράσινη στροφή τους. Οι νέοι κανονισμοί περιλαμβάνουν την επιβολή υποχρεώσεων για τους παραγωγούς χάλυβα, αλουμινίου και τσιμέντου το επόμενο έτος και αυστηρότερα ανώτατα όρια εκπομπών για τους παραγωγούς ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.

Το εθνικό σύστημα άνθρακα της Κίνας καλύπτει επί του παρόντος περίπου 2.200 επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που είναι υπεύθυνες για περίπου 4,5 δισεκατομμύρια τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Διαβάστε ακόμη