Η επέκταση του ηλεκτρικού δικτύου της Γερμανίας, σε συνάρτηση με την αυξανόμενη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα απαιτήσει την αύξηση των εθνικών παραγωγικών δυνατοτήτων για να εξασφαλιστεί ότι τα καλώδια και οι μετασχηματιστές ισχύος θα είναι διαθέσιμοι σε επαρκείς ποσότητες, δήλωσε η ένωση βιομηχανίας ενέργειας BDEW.

Σε μια ανάλυση που διεξήχθη από κοινού με την ένωση ηλεκτρικής βιομηχανίας ZVEI, η ένωση λόμπι της ενεργειακής βιομηχανίας διαπίστωσε ότι πάνω από 500.000 χιλιόμετρα καλωδίων και 500.000 μετασχηματιστές θα χρειαστούν για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου έως το 2045, το έτος κατά το οποίο η Γερμανία στοχεύει να καταστεί κλιματικά ουδέτερη.

Όπως αναφέρει το Clean Energy Wire, για να προστατευτεί η επέκταση των δικτύων μεταφοράς και διανομής από δυσκολίες στην αλυσίδα εφοδιασμού και άλλες εξωτερικές προκλήσεις, χρειάζονται εθνικές παραγωγικές δυνατότητες καθώς και μεγαλύτερη βεβαιότητα για τον σχεδιασμό και τις επενδύσεις. Οι υψηλές ανάγκες σε υλικά οφείλονται στο γεγονός ότι μεγάλο μέρος της υποδομής του δικτύου έχει φτάσει στα όρια της λειτουργικής της ζωής και πρέπει να αντικατασταθεί.

Ταυτόχρονα, απαιτείται η προσθήκη νέας υποδομής για την ενσωμάτωση του αυξανόμενου αριθμού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και αντλιών θερμότητας στο σύστημα. «Το ηλεκτρικό δίκτυο πρέπει να ανακατασκευαστεί τώρα, με επαρκείς μεταφορικές δυνατότητες και αποτελεσματική χρήση μέσω ψηφιοποίησης, για να εξασφαλιστεί ασφαλής παροχή ηλεκτρικής ενέργειας ανά πάσα στιγμή», ανέφεραν οι ενώσεις.

«Ταυτόχρονα, θα απαιτηθεί η εξασφάλιση επαρκών εξειδικευμένων εργατών και αξιόπιστης πρόσβασης σε πρώτες ύλες, για παράδειγμα μέσω μιας ευρωπαϊκής τράπεζας πόρων ή στρατηγικών συνεργασιών για πόρους», δήλωσε η επικεφαλής του BDEW, Kerstin Andreae.

Ο επικεφαλής του ZVEI, Wolfgang Weber, τόνισε ότι η ασφάλεια του σχεδιασμού και οι στόχοι κλιματικής ουδετερότητας δεν πρέπει να εξαρτώνται από τις αλλαγές στην κυβέρνηση. «Χρειαζόμαστε σαφείς και μακροπρόθεσμες αποφάσεις που θα επιτρέψουν την ασφάλεια των επενδύσεων», υποστήριξε ο Weber.

Η επέκταση του δικτύου στη Γερμανία είναι χρόνια πίσω από τα αρχικά χρονοδιαγράμματα για πολλά έργα. Η καθυστέρηση στην επέκταση του δικτύου θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας, αλλά και της Ευρώπης, καθώς η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων θα επιτύχει μόνο αν υπάρχει επαρκής υποδομή για να υποστηρίξει ένα πολύ διαφορετικό σύστημα ενέργειας βασισμένο στην αποκεντρωμένη παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη