Ο μηχανισμός κατανομής της κατανάλωσης θερμικής ενέργειας σε πολυκατοικίες στη Μολδαβία θα γίνει πιο αποδοτικός, και οι ενοικιαστές που έχουν λάβει μέτρα ενεργειακής απόδοσης στα διαμερίσματά τους θα μπορούν να επιτύχουν σημαντική εξοικονόμηση στους λογαριασμούς τους, ανέφερε ένας από τους μεγάλους παρόχους ενέργειας της χώρας.

Όπως αναφέρει το Ceenergy News, το Υπουργείο Ενέργειας ενημέρωσε τους κανονισμούς για την παροχή και πληρωμή κοινοτικών και μη κοινοτικών υπηρεσιών, και οι αλλαγές εγκρίθηκαν. Μία από τις κύριες αλλαγές προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που έχουν θερμομονώσει τους εξωτερικούς τοίχους θα εξαιρούνται από την πληρωμή θερμικής ενέργειας για το υπόλοιπο κτίριο.

Αυτό το μέτρο αποσκοπεί στη στήριξη των πολιτών που έχουν επενδύσει στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών τους και θα συμβάλλει σε σημαντική εξοικονόμηση στους λογαριασμούς θέρμανσης, ανέφεραν οι αρμόδιοι.

Επιπλέον, οι ενοικιαστές θα μπορούν να αποφασίζουν, μαζί με τους συλλόγους ιδιοκτητών ή τους διαχειριστές των κτιρίων, έναν εξατομικευμένο μηχανισμό για την κατανομή της κατανάλωσης θερμικής ενέργειας, προσαρμοσμένο στις συγκεκριμένες ανάγκες κάθε κτιρίου.

Οι εγκεκριμένες αλλαγές παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία στην κατανομή του κόστους για τη θερμική ενέργεια και εξασφαλίζουν μεγαλύτερη διαφάνεια και σαφήνεια στις διαδικασίες τιμολόγησης και κατανομής κατανάλωσης, ανέφερε η εταιρεία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι προσαρμογές θα οδηγήσουν σε μείωση κόστους για τα αποσυνδεδεμένα διαμερίσματα κατά περίπου 12% στον δήμο του Κισινάου και 19% στον δήμο του Μπαλτσί.

Διαβάστε ακόμη