Η γερμανική ενεργειακή εταιρεία Uniper ανέβαλε τον στόχο της να επενδύσει οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ σε ανάπτυξη και πράσινη μετάβαση μέχρι το 2030, λόγω της έλλειψης ζήτησης για πράσινο υδρογόνο, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Michael Lewis στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). “Αυτή τη στιγμή, σχεδόν δεν υπάρχουν σημαντικοί πελάτες που να αγοράζουν πράσινο υδρογόνο,” είπε. “Γι’ αυτό πρέπει να πατήσουμε λίγο φρένο.” Οι χαμηλές τιμές ενέργειας και οι αργές ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις ήταν άλλοι λόγοι για την απόφαση, πρόσθεσε ο Lewis.

Η εταιρεία τώρα στοχεύει να επιτύχει τον όγκο επένδυσης “μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030” και να επικεντρωθεί σε έργα “που θα έχουν τη μεγαλύτερη συμβολή από στρατηγική και οικονομική άποψη.” Η Uniper εξακολουθεί να στοχεύει στην αποχώρηση από τον άνθρακα μέχρι το 2029, αλλά η επίτευξη του στόχου του 80% ανανεώσιμων πηγών θα γίνει “πολύ δύσκολη,” δήλωσε ο Lewis.

Ο διευθυντής ζήτησε ένα μακροπρόθεσμο σύστημα κινήτρων για έναν συγκεκριμένο όγκο πράσινου υδρογόνου, παρόμοιο με το σύστημα στήριξης των ανανεώσιμων πηγών. “Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ της τιμής του φυσικού αερίου και αυτής του μπλε ή ακόμα και του πράσινου υδρογόνου,” είπε ο Lewis. “Το κράτος θα πρέπει να συμφωνήσει να κλείσει αυτή τη διαφορά.”

Τα κυβερνητικά σχέδια για το πράσινο υδρογόνο, το οποίο παράγεται από ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια μέσω ηλεκτρόλυσης, προβλέπουν ότι το συνθετικό αέριο θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην αποανθρακοποίηση πολλών δύσκολα αποανθρακοποιήσιμων τομέων, όπως η παραγωγή χάλυβα ή η χημική βιομηχανία. Ωστόσο, τα εμπόδια για την αναβάθμιση της αγοράς είναι υψηλά από τεχνολογική και οικονομική άποψη. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ δήλωσαν πρόσφατα ότι το κόστος αποθήκευσης και διανομής θα καταστήσει πιθανώς το πράσινο υδρογόνο μια “απαγορευτικά ακριβή στρατηγική αποανθρακοποίησης σε πολλούς κύριους τομείς”.

Διαβάστε ακόμη