Η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της Ισπανίας, η Iberdrola, διπλασίασε το επενδυτικό της πλάνο για τη βρετανική θυγατρική της, Scottish Power, σε 24 δισεκατομμύρια λίρες (31,37 δισεκατομμύρια δολάρια) για την περίοδο 2024-2028, όπως ανακοίνωσε πριν από μια παγκόσμια επενδυτική σύνοδο στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με το Reuters, η επένδυση αυτή γίνεται ενώ η νέα κυβέρνηση των Εργατικών στη Βρετανία προσπαθεί να συγκεντρώσει δισεκατομμύρια λίρες από ξένες επενδύσεις στη χώρα, καθώς γιορτάζει τις 100 ημέρες διακυβέρνησης και υποδέχεται παγκόσμιους ηγέτες επιχειρήσεων για τη σύνοδο της 14ης Οκτωβρίου.

«Δημιουργούμε τις συνθήκες για να ευημερήσουν οι επιχειρήσεις, και η Διεθνής Σύνοδος Επενδύσεων μας θα αποτελέσει αφετηρία για κάθε γωνιά του Ηνωμένου Βασιλείου να γίνει κινητήρας καινοτομίας και επενδύσεων», δήλωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ την Πέμπτη.

Η Iberdrola, που ήδη διαχειρίζεται σταθμούς παραγωγής ενέργειας και δίκτυα ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι περίπου τα δύο τρίτα της επένδυσής της θα κατευθυνθούν σε δίκτυα μεταφοράς και διανομής ενέργειας.

Ο διαχειριστής του ενεργειακού συστήματος της Βρετανίας έχει αναφέρει ότι θα χρειαστούν περίπου 58 δισεκατομμύρια λίρες για επενδύσεις στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, για να διαχειριστούν τη μεγάλη αύξηση των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που αναμένεται καθώς η Βρετανία προσπαθεί να επιτύχει τους στόχους για το κλίμα.

Τα σχέδια της κυβέρνησης των Εργατικών για την απανθρακοποίηση του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030 απαιτούν επίσης σημαντική αύξηση στη δυναμικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή.

«Αυτή είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στις σαφείς και σταθερές πολιτικές του Ηνωμένου Βασιλείου και αποτελεί μια σημαντική ώθηση για την οικονομία και την πορεία προς την πράσινη ενεργειακή ασφάλεια και την καθαρή μηδενική εκπομπή», δήλωσε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Iberdrola και Πρόεδρος της Scottish Power, Ιγνάσιο Γκαλάν.

Ο Γκαλάν θα συνοδεύσει τον Στάρμερ στη Σκωτία την Παρασκευή για την ανακοίνωση, όπου ο Βρετανός ηγέτης θα συναντηθεί επίσης με περιφερειακούς δημάρχους και πρώτους υπουργούς σε ένα Συμβούλιο Εθνών και Περιφερειών με επίκεντρο την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Το γραφείο του Στάρμερ επιβεβαίωσε επίσης επενδύσεις από την εταιρεία ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων της Δανίας, Orsted, ύψους 8 δισεκατομμυρίων λιρών, καθώς και μια επένδυση ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων λιρών από το έργο πλωτού υπεράκτιου αιολικού πάρκου Green Volt σε αιολικά πάρκα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Διαβάστε ακόμη