Οι εκπρόσωποι της Συμμαχίας Βιομηχανίας Ενέργειας της Τσεχίας και της κορεατικής εταιρείας Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) υπέγραψαν μνημόνιο για τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας σχετικά με πιθανά νέα έργα πυρηνικών σταθμών στην Τσεχία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ceenergy News.

Η συμφωνία υπεγράφη κατά την πρόσφατη κρατική επίσκεψη του Προέδρου της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γιολ, στην Τσεχία. Η κορεατική εταιρεία υδροηλεκτρικής και πυρηνικής ενέργειας δήλωσε ότι θα εντάξει τσέχικες εταιρείες σε κάθε έργο, δεσμεύοντας το 60% του συνολικού όγκου της σύμβασης για αυτές.

Το μνημόνιο υπογράφηκε στην έδρα της Doosan Škoda Power στο Πίλσεν, όπου η KHNP διοργάνωσε τελετή για την υπογραφή συνολικά 13 συμφωνιών συνεργασίας μεταξύ της Τσεχίας και της Κορέας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Στην τελετή παραβρέθηκαν βασικοί κυβερνητικοί εκπρόσωποι, συμπεριλαμβανομένων του Προέδρου της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γιολ, και του Πρωθυπουργού της Τσεχίας, Πετρ Φιάλα, καθώς και εκπρόσωποι σημαντικών οργανισμών στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας από τις δύο χώρες.

«Οι συμφωνίες αποτελούν σημαντικό ορόσημο για το έργο επέκτασης του πυρηνικού σταθμού Dukovany», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της KHNP, Τζουχό Ουάνγκ.

«Όχι μόνο θα μπορέσουμε να υπερβούμε το επίπεδο εντοπιότητας που αναμένει η Τσεχία, αλλά η συνεργασία μας θα προωθήσει και την ακαδημαϊκή και ερευνητική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και θα ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία μας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας».

«Είμαι ευτυχής που επιβεβαιώσαμε στο μνημόνιο με την KHNP τον κοινό μας στόχο για σημαντική συμμετοχή της τσέχικης βιομηχανίας στην ολοκλήρωση του πυρηνικού σταθμού Dukovany», πρόσθεσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Συμμαχίας Βιομηχανίας Ενέργειας της Τσεχίας, Γιόζεφ Περλίκ. «Εκτιμούμε επίσης τις δηλώσεις του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της KHNP, Τζουχό Ουάνγκ, σχετικά με τη διασφάλιση της συμμετοχής των τσέχικων εταιρειών στον όγκο που απαιτεί η τσέχικη κυβέρνηση. Μέρος του μνημονίου είναι η ίδρυση μιας ομάδας εργασίας μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2024, που θα αποτελείται από εκπροσώπους και των δύο πλευρών, με αποστολή να ξεκινήσει εντατικές διαπραγματεύσεις και να προετοιμάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο εντοπιότητας».

Διαβάστε ακόμη