Η κυβέρνηση της Ουκρανίας και το Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσαν ότι έχουν απλοποιήσει σημαντικά τις διαδικασίες αδειοδότησης για την ανάπτυξη της αποκεντρωμένης παραγωγής ενέργειας και έχουν βελτιώσει τα διαθέσιμα οικονομικά κίνητρα για ενεργειακές αναβαθμίσεις για επιχειρήσεις και πολίτες.
Σύμφωνα με το Ceenergy News, οι αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης ότι αποφασίστηκε η κατάργηση των δασμών και του ΦΠΑ για τον εξοπλισμό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ οι διαδικασίες προμήθειας για μικρές μονάδες αποκεντρωμένης παραγωγής χωρίς διαγωνισμούς έχουν επίσης απλοποιηθεί. Η διαδικασία έγκρισης και θέσης σε λειτουργία έχει, επίσης, γίνει ευκολότερη, σύμφωνα με το υπουργείο.
Υπάρχουν οικονομικά εργαλεία για τη στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων στην αγορά ενεργειακού εξοπλισμού, ανέφεραν οι αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει εισαγάγει ένα πρόγραμμα οικονομικής υποστήριξης για τα νοικοκυριά, όπως δάνεια χωρίς τόκους για άτομα που επιθυμούν να αγοράσουν ενεργειακό εξοπλισμό.
Η κυβέρνηση έχει επίσης επεκτείνει άλλα κρατικά προγράμματα δανειοδότησης που βοηθούν στην αγορά ενεργειακού εξοπλισμού για συγκροτήματα κατοικιών, οικιστικούς συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις και έχει καθιερώσει ειδικές προϋποθέσεις για κρατικές και δημοτικές επιχειρήσεις.
Η υλοποίηση έργων αποκεντρωμένης παραγωγής έχει απλοποιηθεί σημαντικά, ανέφερε το υπουργείο ενέργειας. Έχουν αναπτυχθεί διαδικασίες για την απλοποίηση της σύνδεσης των πηγών αποκεντρωμένης παραγωγής με τα ηλεκτρικά, θερμικά και αέρια δίκτυα, ενώ οι προϋποθέσεις για την τοποθέτηση, κατασκευή και θέση σε λειτουργία των μονάδων παραγωγής έχουν τυποποιηθεί.
Για την προετοιμασία της περιόδου θέρμανσης 2024-2025, οι κρατικές και οι κοινοτικές εταιρείες έχουν το δικαίωμα να αγοράζουν εξοπλισμό παραγωγής χωρίς τη διεξαγωγή διαγωνισμών. Ως πρόσθετη δικλείδα ασφαλείας, υπάρχει απαίτηση αναφοράς στο ηλεκτρονικό σύστημα διαγωνισμών Prozorro.
Παράλληλα, έχει εισαχθεί στην Ουκρανία η πρακτική των πιλοτικών δημοπρασιών για την κατανομή ποσοστώσεων στήριξης στους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Παρέχεται πλήρης στήριξη για την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων στην ανάπτυξη νέων μονάδων παραγωγής, εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας και δικτυακής υποδομής.
Το υπουργείο ενέργειας δήλωσε ότι έχει εγκρίνει τον οδικό χάρτη για την ανάπτυξη «έξυπνων δικτύων», που προβλέπει την εισαγωγή αυτοματισμών και ψηφιακών λύσεων σε όλα τα επίπεδα του ενεργειακού συστήματος. Οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με συνεργάτες σχετικά με επενδύσεις σε σύγχρονα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.
Διαβάστε ακόμη