Τα αδύναμα περιθώρια διύλισης λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ζήτησης για καύσιμα και τα χαμηλότερα αποτελέσματα της εμπορίας πετρελαίου θα πλήξουν τα κέρδη της BP για το τρίτο τρίμηνο έως και 600 εκατομμύρια δολάρια, δήλωσε την Παρασκευή η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία, σύμφωνα με το Reuters.

Τα παγκόσμια διυλιστήρια πετρελαίου αντιμετωπίζουν πτώση της κερδοφορίας τους σε χαμηλά επίπεδα πολλών ετών, σηματοδοτώντας μια ύφεση για έναν κλάδο που απολάμβανε αλματώδεις αποδόσεις μετά την πανδημία και υπογραμμίζοντας την έκταση της τρέχουσας επιβράδυνσης της ζήτησης.

Τα υποκείμενα κέρδη κόστους αντικατάστασης της BP για το δεύτερο τρίμηνο, ο ορισμός της εταιρείας για το καθαρό εισόδημα, ήταν 2,756 δισ. δολάρια.

Η ανταγωνίστρια Shell προειδοποίησε επίσης τη Δευτέρα για πτώση των περιθωρίων κέρδους διύλισης και για αδύναμη εμπορία πετρελαιοειδών στο τρίτο τρίμηνο, ενώ η μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία των ΗΠΑ Exxon Mobil δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η πτώση των τιμών του πετρελαίου θα πλήξει τα κέρδη της στο τρίτο τρίμηνο.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κατά 17% το τρίτο τρίμηνο, τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση του τελευταίου έτους, λόγω των ανησυχιών για τις προοπτικές της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent διαμορφώθηκαν στα 71,77 δολάρια το βαρέλι την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του τριμήνου.

Το στιγμιότυπο των κερδών της BP έρχεται καθώς ο διευθύνων σύμβουλος Murray Auchincloss μειώνει τη στρατηγική ενεργειακής μετάβασης της εταιρείας για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Ο Auchincloss ανέλαβε το τιμόνι της εταιρείας τον Ιανουάριο, αλλά αγωνίστηκε να ανακόψει την πτώση της τιμής της μετοχής της BP, η οποία έχει υποαποδώσει σε σχέση με τους ανταγωνιστές της μέχρι στιγμής φέτος, καθώς οι επενδυτές αμφισβητούν την ικανότητα της εταιρείας να παράγει κέρδη στο πλαίσιο της τρέχουσας στρατηγικής της.

Από την αρχή του έτους, η μετοχή της BP έχει υποχωρήσει σχεδόν 12%, ενώ οι μετοχές της Shell και της Exxon έχουν κερδίσει σχεδόν 1% και 23% αντίστοιχα.

Η BP, η οποία πρόκειται να δημοσιεύσει τα τριμηνιαία αποτελέσματά της στις 29 Οκτωβρίου, δήλωσε ότι η παραγωγή της σε ανάντη κλάδο το τρίτο τρίμηνο αναμένεται να παραμείνει σε γενικές γραμμές αμετάβλητη σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες.

Το δεύτερο τρίμηνο, η συνολική παραγωγή υδρογονανθράκων της BP ανήλθε σε 899.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου ανά ημέρα (mboe/d).

Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου εταιρεία δήλωσε ότι στη μονάδα παραγωγής και εκμετάλλευσης πετρελαίου, το αποτέλεσμα του τρίτου τριμήνου θα επηρεαστεί κατά 100 έως 300 εκατ. δολάρια.

Διαβάστε ακόμη