Το γερμανικό κεντροδεξιό κόμμα CDU (Χριστιανοδημοκρατική Ένωση) και το αδελφό του κόμμα στη Βαυαρία CSU (Xριστιανοκοινωνική Ένωση) είναι σαφώς προσηλωμένα στην πυρηνική ενέργεια και αν κερδίσουν τις oμοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία σε λιγότερο από ένα χρόνο από σήμερα (Σεπτέμβριος 2025), τα κόμματα της Ένωσης (Union) θέλουν να επαναλειτουργήσουν τα πυρηνικά εργοστάσια που πρόσφατα τέθηκαν εκτός λειτουργίας.

Το CSU σκοπεύει να εγκρίνει σχετικό ψήφισμα στο συνέδριο του κόμματός του στο Άουγκσμπουργκ αυτό το Σαββατοκύριακο (12-13 Οκτωβρίου 2024). «Το CSU απαιτεί τη συνέχιση της χρήσης και την περαιτέρω ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας!», αναφέρει η σχετική πρόταση, η οποία κατατέθηκε στην Handelsblatt. Η επιτροπή της πρότασης συνιστά στο συνέδριο του κόμματος να ψηφίσει υπέρ της πρότασης.

«Μπορεί οι τελευταίοι πυρηνικοί σταθμοί να έχουν κλείσει, αλλά ο παροπλισμός δεν έχει ακόμη αρχίσει», δήλωσε ο Sebastian Brehm, επικεφαλής της Ένωσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (MU) του CSU, στη Handelsblatt. Είχε καταθέσει την πρόταση μαζί με την MU. Η Framatome, θυγατρική της γαλλικής ενεργειακής εταιρείας Areva, επιβεβαίωσε ότι πέντε πυρηνικοί αντιδραστήρες που δεν έχουν ακόμη αποσυναρμολογηθεί «θα μπορούσαν να επανενεργοποιηθούν χωρίς επιπλοκές και να επανασυνδεθούν στο δίκτυο το συντομότερο δυνατό».

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η CDU και η CSU είχαν ζητήσει «μορατόριουμ στην αποσυναρμολόγηση» για τους πιο πρόσφατα κλειστούς αντιδραστήρες στην Bundestag.

«O τρικομματικός συνασπισμός πρέπει να διασφαλίσει ότι οι πυρηνικοί σταθμοί δεν θα καταστραφούν», δήλωσε στην Handelsblatt ο αναπληρωτής επικεφαλής της ενωσιακής παράταξης Γενς Σπαν (CDU).

Αμφιβολίες σχετικά με την ανοιχτή επανεξέταση του Χάμπεκ

Το CSU ελπίζει ότι η πυρηνική ενέργεια θα βοηθήσει πάνω απ’ όλα τη βιομηχανία. «Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε το υδρογόνο», δήλωσε ο Brehm, εξηγώντας την απόφαση. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιείται λιγνίτης και εισάγεται πυρηνική ενέργεια από το εξωτερικό για την εξασφάλιση του εφοδιασμού. «Χρειαζόμαστε φτηνή, ικανή για φορτίο βάσης ηλεκτρική ενέργεια για τη βιομηχανία», είπε, υποστηρίζοντας την επαναλειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων που έχουν ήδη κλείσει.

Επιπλέον, η κοινοβουλευτική ομάδα προώθησε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα συνεδριάσει για πρώτη φορά την Πέμπτη. Η εξεταστική επιτροπή έχει αναλάβει να διερευνήσει αν ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) εξέτασε πράγματι με ανοιχτό μυαλό τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας το 2022. Τότε, ήταν αμφισβητήσιμο κατά πόσον το τέλος της πυρηνικής ενέργειας ως αποτέλεσμα της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και των συναφών συμφορήσεων στον ενεργειακό εφοδιασμό θα μπορούσε ακόμη να δικαιολογηθεί.

«Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η ανοιχτή επανεξέταση που ισχυρίστηκε ο υπουργός Χάμπεκ δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Στέφαν Χεκ (CDU) στην Handelsblatt. Προβλέπονται εκτεταμένες ακροάσεις μαρτύρων προκειμένου να τεκμηριωθεί η υποψία μιας ιδεολογικής απόφασης σε βάρος του κράτους. Ο Wolfram König, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια της Διαχείρισης των Πυρηνικών Αποβλήτων, θα εξεταστεί επίσης.

Οι τελευταίοι γερμανικοί πυρηνικοί αντιδραστήρες έκλεισαν τον Απρίλιο του 2023. Πρόκειται για τον αντιδραστήρα Emsland που διαχειρίζεται η ενεργειακή εταιρεία RWE, τον Neckarwestheim 2 (EnBW) και τον Isar 2 (Eon).

Είχε προηγηθεί μια έντονη διαμάχη στο πλαίσιο του κυβερνητικού συναπισμού. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) και η ομοσπονδιακή υπουργός Περιβάλλοντος Στέφι Λέμκε (Πράσινοι) είχαν ταχθεί υπέρ του παροπλισμού των αντιδραστήρων που είχε αρχικά προγραμματιστεί για το τέλος του 2022. Αντίθετα, ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ [Christian Lindner (FDP)] είχε ταχθεί υπέρ της παράτασης της διάρκειας λειτουργίας.

Τελικά, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD) αναγκάστηκε να πατήσει πόδι. Στα μέσα Οκτωβρίου 2022, έδωσε γραπτή εντολή στους υπουργούς Χάμπεκ, Λέμκε και Λίντνερ να δημιουργήσουν τις νομικές προϋποθέσεις για την παράταση της περιόδου λειτουργίας μέχρι τις 15 Απριλίου 2023.

Οι διαχειριστές των σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας δεν πιστεύουν στην πυρηνική ενέργεια

Οι φορείς εκμετάλλευσης σταθμών ηλεκτροπαραγωγής είχαν κρατήσει χαμηλούς τόνους στη συζήτηση. Θα μπορούσαν να συνεχίσουν να λειτουργούν τους σταθμούς, ακόμη και μετά τον Απρίλιο του 2023. Ωστόσο, δήλωσαν ότι το θέμα της πυρηνικής ενέργειας στη Γερμανία έχει λήξει.

Είναι αντίστοιχα επιφυλακτικοί για το μέλλον – τόσο για τους παλιούς όσο και για τους νέους αντιδραστήρες: Κάθε κόμμα που περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί, λένε οι γνώστες της βιομηχανίας. Δεν θα βρεθεί επενδυτής.

Ενώ η Γερμανία έχει αποσυρθεί από την πυρηνική ενέργεια, η γειτονική της χώρα στην ΕΕ, η Πολωνία, θέλει να ασχοληθεί με την πυρηνική ενέργεια. Στις 2 Οκτωβρίου, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ και ο Τσέχος ομόλογός του Πετρ Φιάλα συμφώνησαν για στενή συνεργασία. Η Πολωνία σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία έξι μονάδες αντιδραστήρων τις επόμενες δεκαετίες, η πρώτη από τις οποίες θα κατασκευαστεί από τον αμερικανικό κατασκευαστή Westinghouse το 2033.

Μεταβατική λύση για το υδρογόνο δεν έχει ακόμη εξασφαλιστεί

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η πυρηνική ενέργεια είναι ο δρόμος που πρέπει να συνεχίσουμε», δήλωσε ο Φιάλα. Η Τσεχική Δημοκρατία λειτουργεί σήμερα συνολικά έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες στις εγκαταστάσεις Temelin και Dukovany. Το Temelin βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα από τη Βαυαρία, ενώ το Dukovany μόλις 100 χιλιόμετρα βόρεια της Βιέννης.

Στη Γερμανία, η έλλειψη ασφαλούς δυναμικότητας μονάδων ηλεκτροπαραγωγής αποδεικνύεται όλο και περισσότερο πρόβλημα. Η γερμανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα με μια στρατηγική για τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και προωθεί την κατασκευή νέων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που μετατρέπουν αρχικά το φυσικό αέριο και αργότερα το υδρογόνο σε ηλεκτρική ενέργεια.

Ωστόσο, είναι αβέβαιο αν το σχεδιαζόμενο δίκτυο αγωγών υδρογόνου θα είναι διαθέσιμο στο δεύτερο μισό της επόμενης δεκαετίας – όπως και το απαραίτητο υδρογόνο. Επιπλέον, η κατασκευή ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου απαιτεί τουλάχιστον έξι χρόνια από τον σχεδιασμό έως τη θέση σε λειτουργία. Αντίθετα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι πυρηνικοί σταθμοί που έκλεισαν πρόσφατα θα μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν γρήγορα.

Το CDU τάσσεται επίσης υπέρ της «επιλογής της πυρηνικής ενέργειας»

Το CDU υποστηρίζει το αδελφό του κόμμα, το CSU. «Η Γερμανία δεν μπορεί επί του παρόντος να κάνει χωρίς την επιλογή της πυρηνικής ενέργειας», αναφέρει το νέο βασικό πρόγραμμα που υιοθέτησε το κόμμα τον Μάιο. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας «δεν θα ήταν επαρκείς για έναν ασφαλή και οικονομικά προσιτό ενεργειακό εφοδιασμό».

Το βασικό πρόγραμμα ξεκαθαρίζει επίσης ότι το κόμμα δεσμεύεται να καταργήσει σταδιακά τον άνθρακα έως το 2038 και ότι οι Χριστιανοδημοκράτες θέλουν να βασίζονται σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου έως ότου υπάρξουν επαρκείς επιλογές για τη μακροπρόθεσμη αποθήκευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ώστε να διασφαλιστεί ο εφοδιασμός με ηλεκτρική ενέργεια.

Το CDU και το CSU ακολουθούν μια πορεία «τεχνολογικού ανοίγματος», όπως τονίζουν, με κοινό επικεφαλής υποψήφιο για τις εκλογές της Μπούντεσταγκ τον ηγέτη του CDU Φρίντριχ Μερτς. Από τη σημερινή οπτική γωνία, αυτό περιλαμβάνει τις κυψέλες καυσίμου, τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας με υδρογόνο, τη γεωθερμία, τους κλιματικά ουδέτερους σταθμούς παραγωγής ενέργειας με καύση φυσικού αερίου, τους πυρηνικούς σταθμούς τέταρτης και πέμπτης γενιάς και τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας από σύντηξη. Το πολιτικό πρόγραμμα του CDU υπόσχεται επίσης: «Θέλουμε να κατασκευάσουμε τον πρώτο αντιδραστήρα σύντηξης στον κόσμο». Η έρευνα για τα πυρηνικά απόβλητα πρόκειται επίσης να προωθηθεί.

Διαβάστε ακόμη