Στις 15 Οκτωβρίου 2024 θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Ενέργειας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο. Τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν άμεσα ενεργειακά ζητήματα που απασχολούν την Ένωση, αλλά και ζητήματα πιο μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των θεμάτων θα είναι ο ρόλος του ενεργειακού τομέα για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. Πιο αναλυτικά, οι υπουργοί των κρατών μελών θα ανταλλάξουν δημόσια απόψεις σχετικά με τη συμβολή του ενεργειακού τομέα στην ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αφορμή την έκθεση Ντράγκι και τις συστάσεις που περιλαμβάνει. Υπενθυμίζεται πως στις 17 και 18 Απριλίου 2024, οι ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν μια νέα συμφωνία για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα. Αυτή η συμφωνία θα συμψηφίζει τη διπλή ανάγκη για πράσινη μετάβαση και διατήρηση της ευρωπαϊκής εμπορικής και ενεργειακής κυριαρχίας. Πιο πρόσφατη εξέλιξη σε αυτό το ζήτημα υπήρξε η παρουσίαση της έκθεσης του Μάριο Ντράγκι για το μέλλον της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ.

Παράλληλα, οι υπουργοί θα συζητήσουν και για τις τιμές ρεύματος στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, θα αναφερθούν στο φαινόμενο της έντονης διαφοροποίησης των τιμών μεταξύ των κρατών μελών. Ιδιαίτερα έντονα παρουσιάστηκε αυτή η διαφοροποίηση κατά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και έχει δημιουργήσει συζητήσεις και «συμπράξεις» εντός της Ένωσης, όπως η κοινή επιστολή που απέστειλαν πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Βουλγαρία, ζητώντας τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου, αρχής γενομένης με τη θέσπιση μηχανισμού φορολόγησης των υπερκερδών των παραγωγών και των εμπόρων σε περιπτώσεις ακραία υψηλών χονδρεμπορικών τιμών.

Ασφαλώς, δεδομένου ότι η χειμερινή περίοδος πλησιάζει, παρόλο που παρατηρούνται ακόμα ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, θα συζητηθεί το επίπεδο προετοιμασίας της Ένωσης, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενημερώσει τους υπουργούς για την ασφάλεια εφοδιασμού της ΕΕ. Ως προς αυτό το ζήτημα, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, στις 19 Αυγούστου 2024 η ΕΕ πέτυχε τον στόχο της για αποθήκευση φυσικού αερίου στο 90%, πάνω από δύο μήνες πριν την προθεσμία της 1ης Νοεμβρίου. Μετά την ενημέρωση της Επιτροπής, θα υπάρξει παρουσίαση της ενεργειακής κατάστασης στην Ουκρανία από τον Γερμάν Γκαλουστσένκο, τον Ουκρανό Υπουργό Ενέργειας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα θίξει και κάποια άλλα ενεργειακά ζητήματα. Ειδικότερα, αναμένεται να παρουσιάσει την έκθεσή της για την κατάσταση της Ενεργειακής Ένωσης, να ενημερώσει για την πρόοδο στην εφαρμογή του σχεδίου REPowerEU, καθώς και να ενημερώσει για την πρόοδο στην εφαρμογή του σχεδίου Fit for 55. Πέραν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον «λόγο» θα λάβουν και κάποια κράτη μέλη, με την Κύπρο να παρουσιάζει την Κοινή Δήλωση για τη «Μετατροπή της Μεσογείου σε Πράσινο Διάδρομο Ενέργειας», που υιοθετήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου στη Σύνοδο Κορυφής των Υπουργών Ενέργειας MED9. Επιπλέον, η Ιρλανδία πρόκειται να ζητήσει περαιτέρω ανάλυση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συνεργασία από τα κράτη μέλη για την προμήθεια βιοκαυσίμων από παράγωγα φοινικέλαιου και την πρόληψη της απάτης, ενώ το Βέλγιο θα ζητήσει συντονισμένη εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων της ΕΕ για τη μεταφόρτωση ρωσικού LNG.

Τέλος, η Γαλλία αναμένεται να ενημερώσει τις αντιπροσωπείες για την ανάγκη να ανοίξουν οι ευρωπαϊκοί διαγωνισμοί της Τράπεζας Υδρογόνου σε όλα τα είδη χαμηλών εκπομπών υδρογόνου και η Τσεχία θα ενημερώσει τους υπουργούς για το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Πυρηνικής Ενέργειας, που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα στις 30 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου. Από την πλευρά της, η Προεδρία του Συμβουλίου θα ενημερώσει τους υπουργούς για τη Σύνοδο Κορυφής για την Γεωθερμική Ενέργεια που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη στις 20 Σεπτεμβρίου 2024.

Διαβάστε ακόμη