Η Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάντρι Σίμσον, μίλησε στο 4ο Βιομηχανικό Φόρουμ Διαχείρισης Άνθρακα, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην πόλη του Πο, στη Γαλλία. Στην ομιλία της, υπογράμμισε τη σημασία της βιομηχανικής διαχείρισης άνθρακα για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίνοντας έμφαση στη δέσμευση, αξιοποίηση και αποθήκευση άνθρακα ως βασικούς πυλώνες στη μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050. Με τη συμμετοχή περισσότερων από 550 παρευρισκομένων και εκατοντάδων διαδικτυακών θεατών, η εκδήλωση αποτέλεσε μια σημαντική πλατφόρμα συζήτησης για τις μελλοντικές στρατηγικές και πρωτοβουλίες στον τομέα της διαχείρισης άνθρακα. Η Κάντρι Σίμσον αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, περιλαμβάνοντάς τη στις νέες χώρες που αρχίζουν να αξιοποιούν τεχνολογία διαχείρισης άνθρακα.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία της Κάντρι Σίμσον:

Κυρίες και Κύριοι,

Γεια σας σε όλους σας.

Καλώς ήρθατε σε αυτό το 4ο Βιομηχανικό Φόρουμ Διαχείρισης Άνθρακα.

Σπάμε άλλο ένα ρεκόρ όσον αφορά τη συμμετοχή – έχουμε 550 άτομα εδώ στην αίθουσα και πολλούς περισσότερους που μας παρακολουθούν διαδικτυακά. Είναι υπέροχο να σας βλέπω όλους!

Πριν ξεκινήσω, θέλω να ευχαριστήσω το Γαλλικό Υπουργείο Ενέργειας και την πόλη του Πο για τη θερμή φιλοξενία τους.

Επίσης, θέλω να επαινέσω τη Γαλλία για τη διορατική στρατηγική και τα φιλόδοξα έργα της στη βιομηχανική διαχείριση άνθρακα.

Η ηγεσία σας στον τομέα θέτει το τέλειο πλαίσιο για τη σημερινή εκδήλωση.

Το 2024 ξεχωρίζει ως ένα κρίσιμο έτος για τη βιομηχανική διαχείριση άνθρακα στην Ευρώπη.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τη στρατηγική της για την κλιμάκωση της διαχείρισης άνθρακα.

Αυτή φωτίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και επισημαίνει πού η Επιτροπή και τα κράτη μέλη πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες τους για την άρση των εμποδίων.

Το πιο σημαντικό, η Στρατηγική στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στην αγορά και στους επενδυτές.

Και το μήνυμα είναι σαφές:

Η δέσμευση, αξιοποίηση και αποθήκευση άνθρακα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο δρόμο μας προς το 2050.

Το Σχέδιο Κλιματικών Στόχων για το 2040 υπογραμμίζει ότι η βιομηχανική διαχείριση άνθρακα δεν αποτελεί απλώς μια εναλλακτική λύση.

Είναι ένα ζωτικό συμπλήρωμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην ενεργειακή αποδοτικότητα.

Παράλληλα, βλέπουμε απτά αποτελέσματα σε πρακτικό επίπεδο.

Στην ΕΕ και σε όλο τον κόσμο, η ώθηση για βιομηχανική διαχείριση άνθρακα κερδίζει έδαφος, αποδεικνύοντας τη σημασία αυτών των τεχνολογιών για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας.

Σκεφτείτε το εξής: μόνο το 2023, ο κόσμος διπλασίασε τα έργα βιομηχανικής διαχείρισης άνθρακα.

Στην Ευρώπη χαράσσουμε νέους δρόμους, με αποθηκευτικές ικανότητες σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Κροατία, η Ελλάδα και η Ιταλία, βασιζόμενοι σε όσα έχουν ήδη επιτευχθεί στην περιοχή της Βόρειας Θάλασσας.

Η Δανία έγραψε ιστορία τον Ιούνιο, χορηγώντας τις πρώτες άδειες εξερεύνησης αποθήκευσης CO2 στην ξηρά.

Και υπάρχει ακόμη περισσότερη πρόοδος – η μονάδα Longship στη Νορβηγία λειτουργεί πλέον κανονικά, το έργο Porthos στην Ολλανδία ξεκινά, και στη Ραβέννα της Ιταλίας οι ενέσεις CO2 για αποθήκευση είναι σε εξέλιξη.

Εδώ στη Γαλλία, το έργο D’Artagnan αναμένεται να ξεκινήσει κατασκευή το επόμενο έτος, πρωτοπορώντας σε ανοικτές υποδομές για τη μεταφορά, υγροποίηση και εξαγωγή CO2 μέσω θαλάσσιων καναλιών.

Παρά όμως τα τόσο σημαντικά ορόσημα, ο ρυθμός διάδοσης της βιομηχανικής διαχείρισης άνθρακα πρέπει να επιταχυνθεί.

Πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Πρέπει να πάμε παραπέρα.

Γι’ αυτό, από την τελευταία μας συνάντηση στο Όλμποργκ, έχουμε λάβει σειρά δράσεων – νομοθετικών και μη – για να προχωρήσουμε μπροστά.

Αναφέρθηκα ήδη στη Στρατηγική για τη Βιομηχανική Διαχείριση.

Τόσο αυτή η Στρατηγική όσο και ο Νόμος για τη Βιομηχανία Μηδενικού Ανθρακικού Αποτυπώματος θέτουν τον φιλόδοξο στόχο των 50 εκατομμυρίων τόνων αποθηκευτικής ικανότητας CO2 ετησίως έως το 2030.

Ξέρουμε ακριβώς τι θέλουμε να επιτύχουμε. Και αυτό είναι να κλιμακώσουμε αυτές τις τεχνολογίες και να δημιουργήσουμε μια ενιαία αγορά CO2 στην Ευρώπη.

Για να το επιτύχουμε, μία από τις κύριες προτεραιότητές μας είναι να ενισχύσουμε την ανάπτυξη δικτύων CO2 σε όλη την ΕΕ.

Έχουμε επί του παρόντος 14 έργα κοινού ενδιαφέροντος και έργα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που σχετίζονται με τη μεταφορά CO2.

Αυτό σημαίνει ότι τα έργα αυτά μπορούν να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Μηχανισμού Συνδέοντας την Ευρώπη.

Πέντε από αυτά τα έργα υποδομών CO2 έλαβαν συγχρηματοδότηση από την ΕΕ μέσω του Μηχανισμού Συνδέοντας την Ευρώπη τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.

Επιπρόσθετα, το Ταμείο Καινοτομίας υποστηρίζει έργα δέσμευσης άνθρακα που θα επιτρέψουν την επίτευξη των στόχων μας.

Διαβάστε ακόμη