Ο ενεργειακός κολοσσός Electricite de France SA (EDF) διεξάγει συνομιλίες με επενδυτές σχετικά με τη χρηματοδότηση του πυρηνικού σταθμού Hinkley Point C που κατασκευάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η γαλλική εταιρεία παλεύει με την εκτίναξη του κόστους του έργου.

Η EDF επιδιώκει να αντλήσει έως και 4 δισεκατομμύρια λίρες Αγγλίας (5,2 δισεκατομμύρια δολάρια) μέσω ενός προσαρμοσμένου χρηματοπιστωτικού μέσου που θα δώσει στους επενδυτές μερίδιο στο έργο Hinkley, δήλωσαν πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Οι επενδυτές θα αποζημιώνονταν εάν η κατασκευή δεν ολοκληρωθεί, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους.

Το κόστος κατασκευής των δύο αντιδραστήρων του Hinkley αναμένεται να φθάσει τα 47,9 δισεκατομμύρια λίρες σε σημερινούς όρους, εν μέρει λόγω των παρατεταμένων ελλείψεων εργατικού δυναμικού και των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ο λογαριασμός της EDF για το έργο έχει επίσης αυξηθεί αφού η China General Nuclear Power Corp., ο εταίρος της στο έργο Somerset, σταμάτησε να χρηματοδοτεί το μειοψηφικό μερίδιο του έργου στο τέλος του 2023, έχοντας εκπληρώσει τη συμβατική της δέσμευση. Το κόστος και τα μακρά χρονοδιαγράμματα για τα πυρηνικά έργα καθιστούν δύσκολη την προσέλκυση επενδυτών.

Η EDF διεξάγει συνομιλίες με κρατικά επενδυτικά ταμεία και μεγάλα ταμεία υποδομών, δήλωσαν οι ίδιες πηγές.

Η Centrica Plc, είναι μία από τις εταιρείες που εξετάζουν το ενδεχόμενο να επενδύσουν στο Hinkley, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Η εταιρεία κοινής ωφέλειας είναι μέτοχος στον υφιστάμενο πυρηνικό στόλο του Ηνωμένου Βασιλείου και βρίσκεται σε συνομιλίες με τη βρετανική κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση του Sizewell C, ενός επόμενου πυρηνικού έργου από το Hinkley.

Οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και θα μπορούσαν να ναυαγήσουν, καθώς η ολοκλήρωση του Hinkley Point C παραμένει χρόνια μακριά, δήλωσε μία πηγή.

Ο πρώτος αντιδραστήρας στο Hinkley Point C έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία το 2030 – πέντε χρόνια αργότερα από τον αρχικό σχεδιασμό – σύμφωνα με το βασικό σενάριο της EDF. Η μοντελοποίηση επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι θα υλοποιηθούν πιθανότατα κατά τη διάρκεια των υπόλοιπων ετών κατασκευής.

Οι απαιτήσεις χρηματοδότησης στο εσωτερικό της χώρας είναι επίσης τεράστιες για την EDF. Η γαλλική κρατική εταιρεία κοινής ωφέλειας ενισχύει τις δαπάνες για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των γερασμένων ατομικών σταθμών της και αντιμετωπίζει έναν υπέρογκο λογαριασμό για την κατασκευή νέων αντιδραστήρων.

Η EDF είχε «επαφές» με πιθανούς επενδυτές που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στο έργο Hinkley, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της EDF Luc Remont σε κλήση για τα κέρδη στα τέλη Ιουλίου.

Το Flamanville-3 της EDF που καθυστερεί εδώ και καιρό στη Γαλλία αναμένεται να συνδεθεί στο δίκτυο μέχρι το τέλος του έτους. Οι δυνητικοί επενδυτές στο Hinkley θα παρακολουθούν στενά για ενδείξεις περαιτέρω προβλημάτων.

Το Hinkley Point C θα επωφεληθεί από εγγυημένη τιμή ενέργειας για 35 χρόνια, εάν ο σταθμός ολοκληρωθεί έως την 1η Νοεμβρίου 2036. Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η EDF λένε ότι ο σταθμός αποτελεί βασικό πυλώνα για τις φιλοδοξίες της Βρετανίας για καθαρό μηδενικό ισοζύγιο.

Διαβάστε ακόμη