Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την ετήσια συνάντηση COP29 σχετικά με την κλιματική αλλαγή, που θα πραγματοποιηθεί στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν τον επόμενο μήνα, η στάση πολλών κορυφαίων διευθυντών μεγάλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών καταδεικνύει τη γενικότερη απογοήτευση που επικρατεί. Διευθυντές από τράπεζες όπως η Bank of America, η BlackRock, η Standard Chartered και η Deutsche Bank έχουν αποφασίσει να μην παραστούν στη φετινή σύνοδο, επικαλούμενοι τις μειωμένες προσδοκίες από την εκδήλωση.

Η COP29, που ονομάζεται «the finance COP» ή «η καθοριστική COP», έχει ως στόχο τη διαμόρφωση ενός νέου παγκόσμιου οικονομικού πλαισίου για την υποστήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών που πλήττονται σφοδρά από την κλιματική αλλαγή. Παρά τη σημασία αυτής της συνάντησης, πολλά κορυφαία στελέχη τραπεζών, διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και ασφαλιστικών αποφασίζουν να μην συμμετάσχουν. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μόλις πέντε ημέρες μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει τη στάση της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου σε θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής. Η πιθανότητα επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού, προσθέτει ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, οι διευθυντές των κορυφαίων χρηματοπιστωτικών οργανισμών επικαλούνται «δύσκολα logistics» και περιορισμένες ευκαιρίες δικτύωσης σε σύγκριση με την COP28 που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι το προηγούμενο έτος. Ορισμένοι εκφράζουν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στην επόμενη COP30 στη Βραζιλία, υποστηρίζοντας ότι η φετινή διοργάνωση έχει πιο «τεχνικό χαρακτήρα» και λιγότερο κατάλληλη για τις επιχειρηματικές αλληλεπιδράσεις.

Πέρυσι, η COP28 στο Ντουμπάι συγκέντρωσε 65.000 συμμετέχοντες, γεγονός που την κατέστησε τη μεγαλύτερη σύνοδο μέχρι σήμερα. Αντίθετα, οι διοργανωτές της COP29 αναμένουν ότι η συμμετοχή θα κυμανθεί γύρω από τον μέσο όρο των τριών προηγούμενων συνόδων, με εκτίμηση για 50.000 συμμετοχές. Η απουσία ηγετικών προσωπικοτήτων, όπως οι Λάρι Φινκ της BlackRock και Μπιλ Γουίντερς της Standard Chartered, οι οποίοι συμμετείχαν σε προηγούμενες διοργανώσεις, ενισχύει την αίσθηση ότι η φετινή σύνοδος δεν θα έχει την ίδια δυναμική. Επιπλέον, ούτε ο CEO της Lloyd’s του Λονδίνου, που έχει σημαντικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση, ούτε ο πρόεδρός της θα παραστούν, κάτι που αντικατοπτρίζει τη γενικότερη στάση φέτος. Ο συγκεκριμένος CEO είχε ενεργό ρόλο στις προηγούμενες COP, προσφέροντας ασφαλιστικές καλύψεις και σε τομείς όπως το πετρέλαιο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι στελέχη ανέφεραν ότι επικεντρώνονται σε άλλες εκδηλώσεις σχετικές με την κλιματική αλλαγή, όπως το Συνέδριο COP16 για τη βιοποικιλότητα στην Κολομβία, που θα διεξαχθεί αργότερα αυτόν τον μήνα, ή την Εβδομάδα Κλίματος της Νέας Υόρκης τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, παρά τη μειωμένη συμμετοχή των κορυφαίων στελεχών, αρκετές τράπεζες έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή των επικεφαλής τους στην COP29, υποδεικνύοντας ότι υπάρχουν οργανισμοί που εξακολουθούν να αναγνωρίζουν τη σημασία της εκδήλωσης.

Σημαντική είναι επίσης η αντίληψη ότι οι διοργανωτές προσπαθούν να ανανεώσουν τη μορφή της συνάντησης, καθώς ακαδημαϊκοί και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί εκφράζουν παράπονα για τη δυσκολία πρόσβασης στη φετινή εκδήλωση. Ο Σάιμον Στιέλ (Simon Stiell), επικεφαλής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, δήλωσε ότι επιθυμεί να μειωθεί το μέγεθος των μελλοντικών COP, καθώς κάποιοι τις έχουν χαρακτηρίσει «τσίρκο» που αποσπά την προσοχή από την ουσία της διοργάνωσης, δηλαδή τη διαμόρφωση μιας συλλογικής παγκόσμιας αντίδρασης στην κλιματική αλλαγή. Τέλος, η οικονομία του Αζερμπαϊτζάν, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων, έχει δεχθεί κριτική για την έλλειψη δέσμευσης στη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, παρά τις υποσχέσεις που έχουν αναληφθεί στην προηγούμενη COP στο Ντουμπάι. Το ιστορικό του Αζερμπαϊτζάν σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα προσθέτει ακόμη μια διάσταση στην αναμονή για την COP29, καθιστώντας τη συνάντηση όχι μόνο κρίσιμη, αλλά και περίπλοκη.

Διαβάστε ακόμη