Η Rio Tinto, δήλωσε την Τετάρτη ότι θα αγοράσει την Arcadium Lithium με έδρα τις ΗΠΑ για 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια συμφωνία που θα την μετατρέψει σε έναν από τους μεγαλύτερους μεταλλωρύχους στον κόσμο του μετάλλου που χρησιμοποιείται σε ηλεκτρικά οχήματα και κινητές συσκευές, σύμφωνα με το Reuters.

Η Rio, που είναι ήδη ο μεγαλύτερος παραγωγός σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο, μεταμορφώνεται σε μεταποιητή πρώτων υλών υψηλής ποιότητας και χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, απαραίτητων για την ενεργειακή μετάβαση.

Είπε ότι θα πληρώσει 5,85 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά για την εταιρεία εξόρυξης λιθίου, ένα premium σχεδόν 90% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της Arcadium που ήταν 3,08 δολάρια ανά μετοχή στις 3 Οκτωβρίου, την ημέρα πριν το Reuters αναφερθεί αποκλειστικά σε μια πιθανή συμφωνία.

Οι μετοχές της Rio που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Λονδίνου σημείωναν πτώση 0,5%. Οι μετοχές της εισηγμένης στις ΗΠΑ Arcadium σημείωσαν άλμα περίπου 50% τη Δευτέρα, αφού οι εταιρείες επιβεβαίωσαν τις διαπραγματεύσεις.

Η Rio θα αποκτήσει πρόσβαση σε ορυχεία λιθίου, εγκαταστάσεις επεξεργασίας και κοιτάσματα στην Αργεντινή, την Αυστραλία, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες για να τροφοδοτήσει δεκαετίες ανάπτυξης, καθώς και μια πελατειακή βάση που περιλαμβάνει τις αυτοκινητοβιομηχανίες Tesla, BMW και General Motors.

Οι τιμές του λιθίου έχουν παραπαίει λόγω της κινεζικής υπερπροσφοράς και της επιβράδυνσης των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων, με αποτέλεσμα οι ανθρακωρύχοι του μετάλλου να αναδεικνύονται σε ελκυστικούς στόχους εξαγοράς.

Διαβάστε ακόμη