Η Γερμανία θα ενταχθεί στην Παγκόσμια Συμμαχία Μπαταριών μαζί με τη Σερβία και τη Ζάμπια, δήλωσε ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Στις 7 Οκτωβρίου ο Σολτς εγκαινίασε το πρώτο Συνέδριο Βιωσιμότητας του Αμβούργου, στο οποίο παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Σύμφωνα με το Balkan Green Energy News, πριν από λιγότερο από τρεις μήνες, παρουσία του Σολτς, η κυβέρνηση της Σερβίας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για μια στρατηγική σύμπραξη σε βιώσιμες πρώτες ύλες, αλυσίδες αξίας μπαταριών και ηλεκτρικά οχήματα. Στο έγγραφο, εξέφρασαν τη στήριξή τους στο έργο εξόρυξης λιθίου Jadar της Rio Tinto.
Ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς τόνισε ότι η Παγκόσμια Συμμαχία Μπαταριών (GBA) δεσμεύεται για βιώσιμες αλυσίδες εφοδιασμού μπαταριών και για τη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος. Αποκάλυψε ότι το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης θα γίνει μέλος της συμμαχίας. Η Ζάμπια και η Σερβία έχουν επίσης προετοιμαστεί για την ένταξή τους στην GBA, πρόσθεσε.
Ο Σολτς υπογράμμισε ότι περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως πρέπει να επωφελούνται από την πρόοδο και την ευημερία. Αυτή ακριβώς είναι και η αιτία δημιουργίας του Συνεδρίου Βιωσιμότητας του Αμβούργου, σημείωσε. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι το συνέδριο αποτελεί βασική πλατφόρμα για τη συζήτηση των σημαντικότερων ζητημάτων που αφορούν το μέλλον του κόσμου. «Η βιωσιμότητα δεν είναι απλώς μια λέξη – είναι μια πρόκληση που αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί και πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να αναλάβουμε την ευθύνη και να ξεκινήσουμε άμεσα την εύρεση λύσεων», τόνισε.
Η Παγκόσμια Συμμαχία Μπαταριών (GBA) είναι μια πλατφόρμα συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που ιδρύθηκε το 2017 στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, με στόχο τη δημιουργία μιας βιώσιμης αλυσίδας αξίας μπαταριών έως το 2030. Συγκεντρώνει 170 διεθνείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις, βιομηχανικούς φορείς, ακαδημαϊκούς και πολλές κυβερνήσεις. Τα μέλη συνεργάζονται για την επίτευξη των στόχων που ορίζονται στο «Όραμα GBA 2030» και συμφωνούν με τις Δέκα Κατευθυντήριες Αρχές της GBA.
Το συνέδριο αναμένεται να συγκεντρώσει 1.600 συμμετέχοντες από 102 χώρες και αποτελεί κοινή πρωτοβουλία του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Γερμανίας (BMZ), του Ιδρύματος Μίχαελ Ότο για τη Βιωσιμότητα και της Πόλης του Αμβούργου.
Διαβάστε ακόμη