Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε συμπεράσματα σχετικά με τη χρηματοδότηση για το κλίμα ενόψει της συνάντησης της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC) στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, από τις 11 έως τις 22 Νοεμβρίου 2024 (COP 29).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕ, στα συμπεράσματά του το Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι δεσμευμένα στον τρέχοντα στόχο των ανεπτυγμένων χωρών να κινητοποιήσουν συλλογικά 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε χρηματοδότηση για το κλίμα έως το 2025. Αυτός ο στόχος επιτεύχθηκε για πρώτη φορά το 2022.

Το Συμβούλιο επίσης επισημαίνει τη δυνατή δέσμευσή του να συνεχίσει να παρέχει χρηματοδότηση για το κλίμα στο μέλλον και την πρόθεσή του να υποστηρίξει την επίτευξη φιλόδοξων νέων συλλογικών ποσοτικών στόχων μετά το 2025. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι οι μεγαλύτεροι συνεισφέροντες παγκοσμίως στη δημόσια διεθνή χρηματοδότηση για το κλίμα, και από το 2013 έχουν διπλασιάσει τη συνεισφορά τους στη χρηματοδότηση για το κλίμα για να υποστηρίξουν τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, τα συμπεράσματα δεν περιλαμβάνουν ακόμη το ποσό της συνεισφοράς της ΕΕ για το έτος 2023. Αυτό θα γίνει διαθέσιμο από την Επιτροπή και θα εγκριθεί από το Συμβούλιο ξεχωριστά, πριν από την έναρξη του COP29. Ο κύριος στόχος για το επερχόμενο COP29 θα είναι να διαπραγματευτεί τους νέους συλλογικούς ποσοτικούς στόχους (NCQGs) μετά το 2025.

Κάθε χρόνο, η διάσκεψη των μερών (COP) της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC) συνέρχεται για να καθορίσει την επιδίωξη και τις ευθύνες και να προσδιορίσει και να αξιολογήσει τα μέτρα για το κλίμα. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι μέρη της Σύμβασης, η οποία έχει συνολικά 198 μέρη (197 χώρες και η Ευρωπαϊκή Ένωση). Η εναλασσόμενη προεδρία του Συμβουλίου, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκπροσωπούν την ΕΕ σε αυτές τις διεθνείς κλιματικές Συνόδους Κορυφής.

Αργότερα τον Οκτώβριο του 2024, αναμένεται ότι το Συμβούλιο θα εγκρίνει συμπεράσματα που θα καθορίσουν τη γενική εντολή για τους διαπραγματευτές της ΕΕ στη διάσκεψη κλίματος COP29. Τα συμπεράσματα που εγκρίθηκαν σήμερα θα συμπληρώσουν τη γενική εντολή της ΕΕ.

Διαβάστε ακόμη