Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ενέκρινε δύο έγγραφα που θα επιτρέψουν στη χώρα να προσελκύσει ένα επιπλέον ποσό χρηματοδότησης ύψους σχεδόν 62 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

«Τα κεφάλαια αυτά θα κατευθυνθούν στην ανάπτυξη των κοινωνικών υποδομών, την ενεργειακή βιωσιμότητα, την παροχή θερμότητας και άλλα σημαντικά έργα στις κοινότητές μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Denys Shmyhal, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να δοθεί έμφαση στον ενεργειακό τομέα, σύμφωνα με το ceenergy.news.

Η Ουκρανία έλαβε επίσης τις τελευταίες ημέρες ένα πρόσθετο πακέτο στήριξης από την Ελβετία ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για έργα ανοικοδόμησης στην Ουκρανία κατά τα επόμενα 4 χρόνια, καθώς και επιπλέον 70 εκατομμύρια ευρώ από τη Γερμανία για την παροχή στις ουκρανικές κοινότητες μονάδων συμπαραγωγής, γεννητριών και ηλιακών συλλεκτών.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Ουκρανία κατέληξε επίσης πρόσφατα σε συμφωνία με την Τράπεζα Εξαγωγών-Εισαγωγών της Κορέας για την προσέλκυση χρηματοδότησης ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, η οποία και πάλι θα επικεντρωθεί στις υποδομές και την ενέργεια.

«Έχουμε επίσης σημαντική υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η διοικήτρια της USAID Σαμάνθα Πάουερ επισκέφθηκε το Κίεβο αυτή την εβδομάδα. Ο αμερικανικός οργανισμός θα διαθέσει περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την αποκατάσταση του ουκρανικού ενεργειακού συστήματος και την ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε ο πρωθυπουργός Shmyhal.

Περισσότερες από 30 χώρες και το μπλοκ της ΕΕ υιοθέτησαν πρόσφατα μια κοινή δήλωση για την υποστήριξη της αποκατάστασης και ανασυγκρότησης της Ουκρανίας. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό έγγραφο που υποστηρίζει την πορεία της Ουκρανίας προς την ένταξη στην ΕΕ.

Διαβάστε ακόμη