Η Βουλγαρία και οι ΗΠΑ θα επεκτείνουν το πεδίο εφαρμογής των Διακυβερνητικών Συμφωνιών τους σχετικά με την ενέργεια, ιδίως όσον αφορά τη συνεργασία για την κατασκευή νέων πυρηνικών μονάδων στον πυρηνικό σταθμό Kozloduy, καθώς και το ευρύτερο πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα στη Βουλγαρία.

Όπως αναφέρει το Ceenergy News, μια βασική συμφωνία που αναβαθμίζεται θα έχει ως αποτέλεσμα την εμβάθυνση της διμερούς ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των χωρών σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου, δήλωσε η κυβέρνηση της Σόφιας. Αυτή η δυνατότητα συζητήθηκε από τον Βούλγαρο Υπουργό Ενέργειας Βλαντίμιρ Μαλίνοφ και τον Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για τους ενεργειακούς πόρους, Τζέφρι Πάιατ.

«Λόγω της καθιερωμένης εμπιστοσύνης και της εξαιρετικής συνεργασίας, οι δύο χώρες θα επιτύχουν τους κοινούς τους στόχους για ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία στην περιοχή», δήλωσε ο Υπουργός Μαλίνοφ, προσθέτοντας ότι οι χώρες συζήτησαν επίσης την πρόοδο στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας για τον Κάθετο Διάδρομο Φυσικού Αερίου. «Οι δραστηριότητες για τον σχεδιασμό της νέας υποδομής στη βουλγαρική επικράτεια είναι σε εξέλιξη και η προγραμματισμένη προθεσμία για την υλοποίησή τους είναι το τέλος του 2025», δήλωσε ο Υπουργός Μαλίνοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρωτοβουλία είναι σε πλήρη συμβίωση με τον ήδη λειτουργούντα τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη και την επέκταση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στο Чирен, καθώς και με την υπάρχουσα γραμμική υποδομή. «Αυτά τα έργα είναι εγγυητής της ενεργειακής ασφάλειας της Βουλγαρίας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Μολδαβίας και της Ουκρανίας», πρόσθεσε. Ο Υπουργός Μαλίνοφ και ο Τζέφρι Πάιατ συζήτησαν επίσης την ανάγκη παροχής αλληλεγγύης για την αποκατάσταση της ενεργειακής υποδομής στην Ουκρανία, ενόψει της προσεχούς περιόδου φθινοπώρου-χειμώνα.

Ο Υπουργός Μαλίνοφ είχε επίσης διμερή συνάντηση με τη Ρέτα Λιούις, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και Πρόεδρο της Τράπεζας Εξαγωγών-Εισαγωγών των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι δύο δήλωσαν κατηγορηματικά ότι η υποστήριξη της τράπεζας θα συμβάλει σημαντικά στην υλοποίηση των προτεραιοτήτων για την εξασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας στη Βουλγαρία και στην περιοχή. Σχετικά με αυτό, οι δύο σημείωσαν τη βασική σημασία της συνεργασίας για την υλοποίηση του έργου νέας πυρηνικής χωρητικότητας στον χώρο του πυρηνικού σταθμού Kozloduy. Η Πρόεδρος της Exim Bank Ρέτα Λιούις επιβεβαίωσε την πλήρη υποστήριξη της χρηματοπιστωτικής ιδρύματος για την κατασκευή των Μονάδων 7 και 8 στη Βουλγαρία. Σύμφωνα με εκείνη, η Exim Bank θα αναπτύξει τη χρηματοοικονομική δομή και θα παρέχει τη необходимη χρηματοδότηση για το έργο μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Διαβάστε ακόμη