Η κυβέρνηση Μπάιντεν επεξεργάζεται σχέδια για την επαναλειτουργία πρόσθετων παροπλισμένων πυρηνικών αντιδραστήρων για να βοηθήσει στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια χωρίς εκπομπές, δήλωσε τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για το κλίμα Αλί Ζαϊντί, σύμφωνα με το Reuters.

Δύο τέτοια σχέδια βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένης της προγραμματισμένης επαναλειτουργίας του πυρηνικού εργοστασίου Palisades της Holtec στο Μίσιγκαν και της πιθανής επανεκκίνησης μιας μονάδας στο εργοστάσιο Three Mile Island της Constellation Energy στην Πενσυλβάνια, κοντά στο σημείο του χειρότερου πυρηνικού ατυχήματος στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ερωτηθείς εάν θα μπορούσαν να επανεκκινήσουν και άλλα κλειστά εργοστάσια, ο Ζαϊντί δήλωσε: «Το επεξεργαζόμαστε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Υπάρχουν δύο που μπορώ να σκεφτώ».

Αρνήθηκε να προσδιορίσει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ή να παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την προσπάθεια.

Μιλώντας στο συνέδριο του Reuters Sustainability στη Νέα Υόρκη, ο Ζαϊντί δήλωσε ότι η επανατροφοδότηση των υφιστάμενων αδρανών πυρηνικών σταθμών αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής τριών κατευθύνσεων της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την ενεργοποίηση περισσότερης πυρηνικής ενέργειας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την ενίσχυση της παραγωγής.

Τα άλλα δύο σκέλη περιλαμβάνουν την ανάπτυξη μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR) για ορισμένες εφαρμογές και τη συνέχιση της ανάπτυξης προηγμένων πυρηνικών αντιδραστήρων επόμενης γενιάς.

Ο Μπάιντεν έχει ζητήσει τον τριπλασιασμό της δυναμικότητας πυρηνικής ενέργειας των ΗΠΑ για να τροφοδοτήσει τη ζήτηση ενέργειας που επιταχύνεται εν μέρει λόγω της επέκτασης των ενεργοβόρων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το cloud computing.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι έκλεισε δάνειο ύψους 1,52 δισ. δολαρίων για την αναβίωση του πυρηνικού σταθμού Palisades στο Μίσιγκαν, ο οποίος θα χρειαστεί δύο χρόνια για να επαναλειτουργήσει.

Διαβάστε ακόμη