Οι αντιπρόσωποι της Stellantis παροτρύνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να καθυστερήσει την εισαγωγή αυστηρότερων κανονισμών εκπομπών CO2 για το επόμενο έτος, μια θέση που έρχεται σε αντίθεση με την υποστήριξη της αυτοκινητοβιομηχανίας στους εν λόγω κανονισμούς.

Οι τέσσερις ενώσεις εκπροσωπούν Ευρωπαίους διανομείς των μαρκών της Stellantis, όπως Alfa Romeo, Citroën, Fiat, Jeep και Peugeot. Ζήτησαν από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να καθυστερήσει την εφαρμογή των κανονισμών που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, καθώς θεωρούν ότι θα μπορούσαν να πλήξουν την αυτοκινητοβιομηχανία, σύμφωνα με επιστολή της 4ης Οκτωβρίου που εξασφάλισε το Bloomberg News.

«Είμαστε σε καθημερινή επαφή με τους τελικούς πελάτες, οι οποίοι συχνά απορρίπτουν τα ηλεκτρικά οχήματα λόγω ανησυχιών για την τιμή, την αυτονομία και την προσβασιμότητα», έγραψαν οι αντιπρόσωποι. «Αυτό μας θέτει σε αντίθεση με τον κατασκευαστή που εκπροσωπούμε, ο οποίος παραμένει αισιόδοξος για την επίτευξη αυτών των αυστηρών κανονισμών της ΕΕ».

Σύμφωνα με το Bloomberg, η θέση των αντιπροσώπων ευθυγραμμίζεται με άλλες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η γαλλική Renault SA, που ζητούν καθυστέρηση για τους κανονισμούς του 2025. Η ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα μπαταρίας στην Ευρώπη έχει μειωθεί φέτος, αλλά η πώληση περισσότερων EV είναι βασική για την επίτευξη των στόχων του στόλου για το 2025.

Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόστιμα ύψους έως και 15 δισεκατομμυρίων ευρώ λόγω των αυστηρότερων στόχων εκπομπών για το 2025, όπως δήλωσε ο CEO της Renault, Λούκα ντε Μέο, τον περασμένο μήνα. Ο μεγαλύτερος όμιλος αυτοκινητοβιομηχανιών της περιοχής έχει ζητήσει «επείγουσα δράση» πριν από την εφαρμογή των κανονισμών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Stellantis, Κάρλος Ταβάρες, είναι από τους λίγους του κλάδου που υποστηρίζουν τις επερχόμενες αλλαγές. Τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι θα ήταν «σουρεαλιστικό» να αλλάξουν οι κανόνες τώρα.

Ένας εκπρόσωπος των ΜΜΕ της Stellantis δήλωσε ως απάντηση στην επιστολή των αντιπροσώπων: «Είμαστε πολύ περήφανοι που συμβάλλουμε ως ομάδα στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Θα συνεργαστούμε με τους αντιπροσώπους μας για να καθορίσουμε το ιδανικό μίγμα πωλήσεων εντός των ορίων συμμόρφωσης με τις εκπομπές CO2».

Ο Ταβάρες, 66 ετών, βρίσκεται υπό πίεση από τους αντιπροσώπους στις ΗΠΑ να λάβει μέτρα που θα βοηθήσουν στην εκκαθάριση του αποθέματος και στη συγκράτηση της πτώσης του μεριδίου αγοράς. Στην επιστολή τους, οι Ευρωπαίοι αντιπρόσωποι δεν αναφέρουν τον CEO ονομαστικά.

Διαβάστε ακόμη