Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), η ρυθμιστική αρχή και εποπτεύουσα αρχή των χρηματοπιστωτικών αγορών της ΕΕ, δημοσιεύει σήμερα την έκθεση για τις αγορές άνθρακα της ΕΕ για το 2024. Αυτή η πρώτη έκδοση της έκθεσης παρέχει λεπτομέρειες και πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία της αγοράς του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ (EU ETS).

Κύρια ευρήματα:

  • Τιμές και μεταβλητότητα: Οι τιμές στο EU ETS (European Union Emissions Trading System) έχουν μειωθεί από την αρχή του 2023. Αυτό οφείλεται σε έναν συνδυασμό χαμηλότερης ζήτησης για δικαιώματα εκπομπών λόγω της αδύναμης βιομηχανικής δραστηριότητας, της πτώσης των τιμών φυσικού αερίου και της απανθρακοποίησης του ενεργειακού τομέα της Ευρώπης, σε συνδυασμό με την αυξημένη προσφορά, ως αποτέλεσμα της απόφασης για δημοπράτηση επιπλέον δικαιωμάτων με σκοπό τη χρηματοδότηση του σχεδίου REPowerEU.
  • Δημοπρασίες: Οι δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπών παραμένουν σημαντικά συγκεντρωμένες, με 10 συμμετέχοντες να αγοράζουν το 90% των δημοπρατούμενων ποσοτήτων, γεγονός που αντανακλά την προτίμηση των περισσότερων φορέων του EU ETS να προμηθεύονται δικαιώματα μέσω χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών.
  • Εμπόριο και θέσεις: Η συντριπτική πλειονότητα των συναλλαγών δικαιωμάτων εκπομπών στις δευτερογενείς αγορές πραγματοποιείται μέσω παραγώγων, αντικατοπτρίζοντας τον ετήσιο κύκλο συμμόρφωσης του EU ETS, όπου οι εταιρείες του μη χρηματοπιστωτικού τομέα διατηρούν θέσεις αγοράς (για σκοπούς συμμόρφωσης), ενώ οι τράπεζες και οι επενδυτικές εταιρείες διατηρούν θέσεις πώλησης.

Η έκθεση βασίζεται στην έκθεση της ESMA του 2022 σχετικά με τις συναλλαγές δικαιωμάτων εκπομπών, η οποία συντάχθηκε στο πλαίσιο της αύξησης των τιμών της ενέργειας και της τριπλής αύξησης των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπών το 2021. Η έκθεση για τις αγορές άνθρακα της ΕΕ για το 2024 συντάχθηκε σύμφωνα με την εντολή της ESMA στο πλαίσιο της Οδηγίας του EU ETS, η οποία θεσπίζει ένα σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ.

Διαβάστε ακόμη