Ο Αυστραλός μεγιστάνας των ορυχείων Άντριου Φόρεστ, ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος της Fortescue, δηλώνει ότι είναι καιρός ο κόσμος να εγκαταλείψει την «αποδεδειγμένη φαντασίωση» του μηδενισμού των εκπομπών μέχρι το 2050 και να υιοθετήσει το «πραγματικό μηδέν» μέχρι το 2040.
Μιλώντας στην εκπομπή «Street Signs Europe» του CNBC την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, ο Φόρεστ κάλεσε τα στελέχη των επιχειρήσεων και τους πολιτικούς που είναι απρόθυμοι να κάνουν τις αλλαγές που απαιτούνται για να αποτρέψουν τα χειρότερα από όσα επιφυλάσσει η κλιματική κρίση να δώσουν χώρο σε ηγέτες πρόθυμους να αναλάβουν την πρόκληση της απαλλαγής από τον άνθρακα.
Η Fortescue, η οποία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο, έχει περιγράψει τα σχέδιά της να σταματήσει την καύση ορυκτών καυσίμων σε όλες τις επιχειρήσεις σιδηρομεταλλεύματος της Αυστραλίας μέχρι το τέλος της δεκαετίας – και προέτρεψε άλλες εταιρείες που είναι δύσκολο να σταματήσουν να ακολουθούν το παράδειγμά της.
«Όλοι εκείνοι οι ηγέτες που λένε σε μένα, λένε στον κόσμο, λένε στα παιδιά τους, «α, ξέρετε ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε, η εταιρεία μου δεν μπορεί να το κάνει, εγώ δεν μπορώ να το κάνω, δεν καταλαβαίνετε ότι στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να το κάνουμε»», δήλωσε ο Φόρεστ σε αποκλειστική συνέντευξη στο CNBC.
«Ξέρουμε ότι ο κόσμος μπορεί να φτάσει στο πραγματικό μηδέν το 2040 και απευθύνομαι στους επιχειρηματίες και τους πολιτικούς σε ολόκληρο τον πλανήτη μας για να τους πω ότι είναι καιρός τώρα να απομακρυνθούμε από αυτή την αποδεδειγμένη φαντασίωση [του] καθαρού μηδενός το 2050 και να υιοθετήσουμε το πραγματικό μηδέν το 2040», δήλωσε ο Φόρεστ. «Μπορούμε, πρέπει, ας το κάνουμε».
Το καθαρό μηδέν αναφέρεται στον στόχο της επίτευξης μιας κατάστασης ισορροπίας μεταξύ του άνθρακα που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα και του άνθρακα που αφαιρείται από αυτήν.
Περισσότερες από 140 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων ρυπαντών, όπως οι ΗΠΑ, η Ινδία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν υιοθετήσει σχέδια για την επίτευξη του καθαρού μηδενός.
Για να επιτευχθεί το κρίσιμα σημαντικό όριο αύξησης της θερμοκρασίας του 1,5 βαθμού Κελσίου, στόχος που αποδόθηκε στη συμφωνία-ορόσημο του Παρισιού, οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα πρέπει να φτάσουν στο καθαρό μηδέν περίπου μέχρι τα μέσα του αιώνα, σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική μονάδα Energy and Climate Intelligence Unit.
Για τα κράτη υψηλού εισοδήματος, όπως οι ΗΠΑ, αυτό σημαίνει την επίτευξη του καθαρού μηδενός έως το 2050 ή νωρίτερα, ενώ για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος μπορεί να σημαίνει την επίτευξη του καθαρού μηδενός έως τη δεκαετία του 2050 ή του 2060.
Τι είναι το «πραγματικό μηδέν»;
«Το πραγματικό μηδέν είναι η ικανότητα αυτού του πλανήτη να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία που διαθέτει αυτή τη στιγμή. Εξελίσσεται και βελτιώνεται πολύ γρήγορα, αλλά να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία που έχουμε αυτή τη στιγμή για να σταματήσουμε να καίμε όλα τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2040», δήλωσε ο Φόρεστ.
«Αν το κάναμε αυτό μέχρι το 2030, θα είχαμε μια πιθανότητα 50:50 να αποφύγουμε τις χειρότερες καταστροφές της υπερθέρμανσης του πλανήτη – αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Η Fortescue θα το κάνει να συμβεί. Είμαστε μια τεράστια βιομηχανική εταιρεία, τεράστιος ρυπαντής, θα πάμε πραγματικά στο μηδέν. Θα σταματήσουμε να καίμε όλα τα ορυκτά καύσιμα εύκολα αυτή τη δεκαετία, όχι την επόμενη, αυτή τη δεκαετία», πρόσθεσε.
«Και λέμε στον κόσμο, αν θέλετε να κρατήσετε αυτό το πλανητικό όριο για ένα μέλλον που θα είναι κληρονομικό, ανεκτό για τα παιδιά σας, τότε πρέπει να πάμε σε πραγματικό μηδέν. Πρέπει να σταματήσουμε να καίμε ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2040», δήλωσε ο Φόρεστ.
Οι επιστήμονες έχουν επανειλημμένα πιέσει για ταχεία μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ώστε να σταματήσει η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας.
Οι εκκλήσεις αυτές συνεχίστηκαν μέσα από μια ανησυχητική σειρά ρεκόρ θερμοκρασίας που έθεσαν τον πλανήτη σε τροχιά να σημειώσει το 2024 το θερμότερο έτος στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Οι ακραίες θερμοκρασίες τροφοδοτούνται από την κλιματική κρίση, η κύρια αιτία της οποίας είναι η καύση ορυκτών καυσίμων.
Διαβάστε ακόμη