Η Chevron ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα πωλήσει τα περιουσιακά στοιχεία της στο έργο Athabasca Oil Sands και στο σχιστόλιθο Duvernay, όλα στην Αλμπέρτα του Καναδά, στην Canadian Natural Resources έναντι 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η συναλλαγή, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τέταρτου τριμήνου, αποτελεί μέρος της στρατηγικής της για την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων ύψους 10 έως 15 δισ. δολαρίων μέχρι το 2028.

Τα περιουσιακά στοιχεία συνεισέφεραν 84.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου ανά ημέρα (boepd) παραγωγής στη Chevron το 2023.

Το Duvernay είναι ένα από τα κορυφαία σχιστολιθικά κοιτάσματα του Καναδά και έχει δει οκτώ συμφωνίες αξίας 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία τρία χρόνια, ανέφερε η Wood Mackenzie τον Ιανουάριο.

Μετά τη συμφωνία, η Canadian Natural θα κατέχει το 90% του έργου Athabasca Oil Sands, ενώ το υπόλοιπο ανήκει στη Shell.

Η εταιρεία δήλωσε ότι μαζί με τα περιουσιακά στοιχεία Duvernay, θα προσθέσει 122.500 boepd στην παραγωγή-στόχο της το 2025.

Επίσης, αύξησε το τριμηνιαίο μέρισμα κατά 7% σε 56,25 καναδικά σεντς ανά μετοχή, πληρωτέο τον Ιανουάριο του 2025, με τον επικεφαλής οικονομικών της Mark Stainthorpe να λέει ότι η συμφωνία θα προσθέσει άμεσα στις ταμειακές ροές και τα κέρδη.

Η Chevron, εν τω μεταξύ, επιδιώκει να δαπανήσει περισσότερο από το 75% του προϋπολογισμού παραγωγής της στις σχιστολιθικές λεκάνες των ΗΠΑ, τον Κόλπο του Μεξικού, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Γουιάνα, την Αυστραλία και το Καζακστάν.

Διαβάστε ακόμη