Η BP εγκατέλειψε τον στόχο για μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου έως το 2030, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος Murray Auchincloss μειώνει τη στρατηγική ενεργειακής μετάβασης της εταιρείας για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, δήλωσαν τρεις πηγές με γνώση του θέματος, σύμφωνα με το Reuters.

Όταν παρουσιάστηκε το 2020, η στρατηγική της BP ήταν η πιο φιλόδοξη του τομέα με την υπόσχεση να μειώσει την παραγωγή κατά 40%, αυξάνοντας παράλληλα ραγδαία τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030. Η BP μείωσε τον στόχο τον περασμένο Φεβρουάριο σε μείωση κατά 25%, η οποία θα την άφηνε να παράγει 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στο τέλος της δεκαετίας, καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στις βραχυπρόθεσμες αποδόσεις και όχι στην ενεργειακή μετάβαση.

Η εισηγμένη στο Λονδίνο εταιρεία στοχεύει τώρα σε αρκετές νέες επενδύσεις στη Μέση Ανατολή και στον Κόλπο του Μεξικού για να ενισχύσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, ανέφεραν οι πηγές.

Ο Auchincloss ανέλαβε το τιμόνι τον Ιανουάριο, αλλά έχει αγωνιστεί να ανακόψει την πτώση της τιμής της μετοχής της BP, η οποία έχει υποαποδώσει σε σχέση με τους ανταγωνιστές της μέχρι στιγμής φέτος, καθώς οι επενδυτές αμφισβητούν την ικανότητα της εταιρείας να παράγει κέρδη στο πλαίσιο της τρέχουσας στρατηγικής της.

Η εταιρεία συνεχίζει να στοχεύει σε καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050.

Ο Auchincloss θα παρουσιάσει την επικαιροποιημένη στρατηγική του, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης του στόχου παραγωγής για το 2030, σε μια ημέρα επενδυτών τον Φεβρουάριο, αν και στην πράξη η BP τον έχει ήδη εγκαταλείψει, δήλωσαν οι πηγές. Δεν είναι σαφές εάν η BP θα παράσχει νέες οδηγίες για την παραγωγή.

Η ανταγωνίστρια Shell έχει επίσης μειώσει τη στρατηγική της για την ενεργειακή μετάβαση από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ο διευθύνων σύμβουλος Wael Sawan τον Ιανουάριο, πουλώντας επιχειρήσεις ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και καταργώντας έργα, συμπεριλαμβανομένων των υπεράκτιων αιολικών, των βιοκαυσίμων και του υδρογόνου.

Η στροφή και στις δύο εταιρείες ήρθε στον απόηχο της ανανεωμένης εστίασης στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια μετά το σοκ των τιμών που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αρχές του 2022.

Η BP έχει επενδύσει δισεκατομμύρια σε νέες επιχειρήσεις χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και έχει μειώσει δραστικά την ομάδα εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου από το 2020.

Όμως, τα ζητήματα της αλυσίδας εφοδιασμού και οι απότομες αυξήσεις του κόστους και των επιτοκίων έχουν ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στην κερδοφορία πολλών επιχειρήσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη