Η πτώση των τιμών του πετρελαίου πιθανόν να μείωσε τα κέρδη της Exxon Mobil από το upstream του τρίτου τριμήνου κατά 600 εκατομμύρια έως 1 δισεκατομμύριο δολάρια, ανέφερε η μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία σε κανονιστική κατάθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κατά 17% το τρίτο τρίμηνο, τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση του τελευταίου έτους, λόγω των ανησυχιών για τις προοπτικές της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent διαμορφώθηκαν στα 71,77 δολάρια το βαρέλι την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του τριμήνου.

Η εταιρεία, στο στιγμιότυπο των κερδών της, ανέφερε ότι τα ασθενέστερα περιθώρια διύλισης κατά τη διάρκεια του τριμήνου θα πλήξουν επίσης τα κέρδη έως και 1 δισ. δολάρια. Οι παγκόσμιες αγορές καυσίμων έχουν πληγεί από την ηπιότερη καταναλωτική και βιομηχανική ζήτηση, ιδίως στην Κίνα, όπου η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται και η χρήση ηλεκτρικών οχημάτων αυξάνεται.

Οι μετοχές της Exxon έκλεισαν την Πέμπτη στα 122,58 δολάρια έκαστη. Σημείωσαν άνοδο μόλις 1 σεντ στις μεταγενέστερες ώρες διαπραγμάτευσης.

Η Exxon κατέγραψε κέρδη 7,07 δισ. δολαρίων σε επίπεδο ανάντη για το δεύτερο τρίμηνο και καθαρά κέρδη 9,1 δισ. δολαρίων στο τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, ή 2,25 δολάρια ανά μετοχή.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι ο γίγαντας του κλάδου θα εμφανίσει προσαρμοσμένα κέρδη 1,97 δολάρια ανά μετοχή στο τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που συγκεντρώνει η LSEG.

Διαβάστε ακόμη