Η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας κατέθεσε αγωγή κατά ορισμένων μονάδων της μεγάλης ενεργειακής εταιρείας Shell, όπως προκύπτει από δικαστικά έγγραφα την Παρασκευή, σύμφωνα με το Reuters.

Η αγωγή, που κατατέθηκε στο Διαιτητικό Δικαστήριο της Μόσχας στις 2 Οκτωβρίου, απευθύνεται σε οκτώ μονάδες της Shell. Τα έγγραφα ανέφεραν ότι είχε ξεκινήσει από την Gazprom Export, το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας, τις περιφερειακές αρχές στο νησί Σαχαλίνη του Ειρηνικού, τη Sakhalin Energy και το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσίας.

Δεν δόθηκαν πρόσθετες λεπτομέρειες και η Shell δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Η Shell είχε αρκετά έργα στη Ρωσία πριν η Μόσχα στείλει χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 σε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση, όπως την αποκάλεσε. Η εταιρεία είχε μερίδιο σε μια μονάδα παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στο νησί Σαχαλίν του Ειρηνικού, της οποίας ηγείται η ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο Gazprom. Η Ρωσία εδραίωσε τον έλεγχό της επί του εργοστασίου ως απάντηση στις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση και η Shell εγκατέλειψε τη Ρωσία.

Αυτό σήμαινε ότι τερμάτισε την εμπλοκή της στο εργοστάσιο της Σαχαλίνης, καθώς και άλλες δραστηριότητες, όπως οι επενδύσεις της στο έργο του αγωγού Nord Stream 2.

Διαβάστε ακόμη