Η Πολωνία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, παρακολουθεί μια ταχεία επιτάχυνση της μετάβασής της από το ορυκτό καύσιμο. Αρκετοί παράγοντες οδηγούν σε αυτή τη στροφή, όπως η αυξανόμενη ανταγωνιστικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου, η παλαιότητα των υποδομών άνθρακα της Πολωνίας και η σταδιακή κατάργηση των κρατικών επιδοτήσεων.

Το αυξανόμενο μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου, οι οποίοι είναι γενικά φθηνότεροι στη λειτουργία από τον άνθρακα, καθιστά τις μονάδες που χρησιμοποιούν άνθρακα λιγότερο ανταγωνιστικές. Πολλές από τις μονάδες άνθρακα της Πολωνίας πλησιάζουν στο τέλος της ζωής τους, με μέση ηλικία περίπου 40 ετών. Αυτό τους καθιστά λιγότερο αποδοτικούς και πιο ακριβούς στη συντήρηση.

Η πολωνική κυβέρνηση καταργεί σταδιακά τις επιδοτήσεις για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, γεγονός που τις έχει καταστήσει ακόμη λιγότερο βιώσιμες από οικονομική άποψη. Οι κανονισμοί της ΕΕ περιορίζουν τις επιδοτήσεις για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, δίνοντας περαιτέρω κίνητρα για τη μετάβαση από τον άνθρακα.

Σύμφωνα με το Montel, αρκετές πολωνικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, συμπεριλαμβανομένων των Tauron, PGE, Enea και Energa, έχουν ανακοινώσει σχέδια για το κλείσιμο ανθρακικών μονάδων. Οι εταιρείες αυτές επενδύουν επίσης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου για να αντικαταστήσουν το δυναμικό τους που χρησιμοποιεί άνθρακα.

Η μετάβαση από τον άνθρακα θα μπορούσε να έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις για την Πολωνία, ιδίως σε περιοχές που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη βιομηχανία άνθρακα. Η σταδιακή κατάργηση του άνθρακα θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλειες θέσεων εργασίας στους τομείς της εξόρυξης και της ηλεκτροπαραγωγής. Η Πολωνία πρέπει να διασφαλίσει ότι διαθέτει επαρκές ενεργειακό δυναμικό για να καλύψει τη ζήτηση κατά τη μετάβαση από τον άνθρακα.

Διαβάστε ακόμη