Ορισμένοι τομείς σημειώνουν αξιοσημείωτη πρόοδο μέσω της διεθνούς συνεργασίας, αλλά απαιτούνται πιο εκτεταμένες προσπάθειες για την επίτευξη των μεταβάσεων στην καθαρή ενέργεια και των κλιματικών στόχων του 2030, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Breakthrough Agenda που δημοσιεύθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) και τους Υψηλού Επιπέδου Πρωταθλητές για την Κλιματική Αλλαγή των Ηνωμένων Εθνών. Η νέα έκθεση δείχνει ότι οι χώρες κάνουν ενθαρρυντικά βήματα στην τοποθέτηση των θεμελίων για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και τη δημιουργία νέων αγορών, αλλά χρειάζονται μεγαλύτερες προσπάθειες για να δημιουργηθεί ζήτηση για βασικές τεχνολογίες, αναφέρει το Ceenergy News.
«Η επέκταση των τεχνολογιών καθαρής ενέργειας επιταχύνεται ραγδαία», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του IEA, Fatih Birol. «Μπορούμε να πάρουμε κουράγιο από τα σημάδια ότι η διεθνής συνεργασία ενισχύεται σε ορισμένους τομείς, αλλά υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανύσουμε. Αν θέλουμε να επιτύχουμε τους κοινούς κλιματικούς στόχους, ο κόσμος πρέπει να ενωθεί γρήγορα. Η στήριξη και η δέσμευση με τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες είναι κρίσιμο στοιχείο σε αυτή την κατεύθυνση. Σε έναν αβέβαιο κόσμο, οι χώρες πρέπει να εργαστούν σκληρότερα για να γεφυρώσουν τα κενά και να αντιμετωπίσουν περιοχές που θα είναι αμοιβαία επωφελείς καθώς προχωρούν οι μεταβάσεις στην καθαρή ενέργεια».
«Υπάρχει σαφής και επείγουσα ανάγκη για όλα τα μέρη της κοινωνίας να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν την υπαρξιακή πρόκληση της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε η Nigar Arpadarai, Υψηλού Επιπέδου Πρωταθλήτρια για την Κλιματική Αλλαγή για την COP29. «Η Έκθεση Breakthrough Agenda 2024 δείχνει ότι η διεθνής συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας για να γίνουν οι καθαρές και βιώσιμες τεχνολογίες η πιο προσιτή, προσβάσιμη και ελκυστική επιλογή σε όλους τους τομείς και τις περιοχές έως το 2030. Καλούμε τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να δράσουν σύμφωνα με τις συστάσεις της και να συνεργαστούν για την υιοθέτηση εναρμονισμένων προτύπων, την ενίσχυση της ζήτησης για πράσινα προϊόντα, τη συγκέντρωση χρηματοδοτικών πόρων και τεχνικής βοήθειας, και την ανάληψη συντονισμένης έρευνας και ανάπτυξης για την επιτάχυνση της υλοποίησης κλιματικών λύσεων».
Η έκθεση αξιολογεί τις εξελίξεις από το 2023 σε βασικούς τομείς για τη διεθνή συνεργασία και παραθέτει μια σειρά συστάσεων για το πώς μπορούν οι χώρες να συνεργαστούν σε κάθε τομέα για να μειώσουν τις εκπομπές μέσα σε αυτή τη δεκαετία και να περιορίσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Οι συστάσεις της έκθεσης καλύπτουν χρηματοδοτική βοήθεια, έρευνα και ανάπτυξη, δημιουργία ζήτησης, υποδομές, πρότυπα και εμπόριο – με στόχο την επιτάχυνση των ενεργειακών μεταβάσεων στους τομείς που ευθύνονται για τις περισσότερες εκπομπές. Οι συντονισμένες ενέργειες στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας, του υδρογόνου, των οδικών μεταφορών, του χάλυβα, του τσιμέντου και των κτιρίων – που μαζί συνεισφέρουν περίπου στα τρία τέταρτα των σωρευτικών μειώσεων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την ενέργεια έως τα μέσα του αιώνα, σύμφωνα με το Σενάριο Μηδενικών Εκπομπών του IEA για το 2050 – θα βοηθήσουν στην κινητοποίηση επενδύσεων και στη δημιουργία των οικονομιών κλίμακας που απαιτούνται για να μειωθούν οι τιμές των κρίσιμων τεχνολογιών και βιώσιμων λύσεων.
Το περασμένο έτος, ορισμένοι τομείς σημείωσαν αξιοσημείωτη πρόοδο, όπως ο τομέας του υδρογόνου, όπου υπήρξε καλή πρόοδος καθώς οι χώρες συνεργάστηκαν σε κοινά πρότυπα και στην αύξηση της χρηματοδοτικής στήριξης για νέα έργα. Σημειώθηκε επίσης πρόοδος σε ορισμένες περιοχές του τομέα του χάλυβα, του τσιμέντου και των κτιρίων, καθώς ανακοινώθηκαν νέες συμφωνίες και συνεργασίες για την ενίσχυση της χρηματοδοτικής βοήθειας και την καθιέρωση κοινών στόχων για τη μείωση των εκπομπών σε αυτούς τους κλάδους.
Η έκθεση περιγράφει πώς μπορεί να ενισχυθεί η διεθνής συνεργασία μεταξύ χωρών με διαφορετικά ενεργειακά μείγματα, πολιτικά συστήματα και προτεραιότητες πολιτικής για να εργαστούν μαζί σε κοινούς στόχους. Η μετάφραση των συστάσεων της έκθεσης σε προτεραιότητες δράσης σε κάθε τομέα θα είναι το επόμενο σημαντικό βήμα για τις χώρες στην COP29.
Διαβάστε ακόμη