Η ενεργειακή πολιτική της Γαλλίας επικεντρώνεται εδώ και καιρό στην πυρηνική ενέργεια, παρέχοντας στη χώρα σημαντικό βαθμό ενεργειακής ανεξαρτησίας και ένα μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με σχετικά χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Τα τελευταία χρόνια, όμως, είχε υπάρξει μια αλλαγή στην προσέγγιση της χώρας, με αυξανόμενη έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και νέα εστίαση στη μείωση της εξάρτησης από την πυρηνική ενέργεια. Ωστόσο, ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Μισέλ Μπαρνιέ, υπέρμαχος της πυρηνικής πολιτικής και επικριτής της αιολικής ενέργειας, δήλωσε, σύμφωνα με το Montel ότι Γαλλία θα «επιδιώξει αποφασιστικά την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας, και ιδίως των νέων αντιδραστήρων», καθώς και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην πρώτη του κοινοβουλευτική ομιλία.

Πιο συγκεκριμένα, η Γαλλία σχεδιάζει να κατασκευάσει έξι νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες EPR2 από το 2035-37, αν και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει δηλώσει ότι είναι υπέρ της κατασκευής 14 νέων αντιδραστήρων συνολικά.

«Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής… πρέπει να αναλάβουμε πιο συγκεκριμένη δράση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού», πρόσθεσε ο Μπαρνιέ, αν και η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα περιλαμβάνει “καλύτερη” μέτρηση των “επιπτώσεων” των ανεμογεννητριών.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης τη χρήση «βιομάζας για την αποτελεσματική απεξάρτηση από τον άνθρακα στην παραγωγή θερμότητας και φυσικού αερίου» και «τη συνέχιση των προσπαθειών για τον έλεγχο των ενεργειακών αναγκών [της Γαλλίας] μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας και της αποδοτικότητας», σύμφωνα με το Montel.

Ο ρόλος της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της Γαλλίας

Η πυρηνική ενέργεια αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ενεργειακής πολιτικής της Γαλλίας εδώ και δεκαετίες. Επί του παρόντος, η πυρηνική ενέργεια αντιπροσωπεύει περίπου το 70% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Αυτή η εξάρτηση από την πυρηνική ενέργεια οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η ενεργειακή ασφάλεια, οι χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και τα οικονομικά οφέλη.

Όπως αναφέρει η Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση, η πυρηνική ενέργεια παρέχει μια σταθερή και αξιόπιστη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας, μειώνοντας την εξάρτηση της Γαλλίας από τα ορυκτά καύσιμα και την εισαγόμενη ενέργεια. Επιπλέον, η πυρηνική ενέργεια είναι μια σχετικά χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα πηγή ηλεκτρικής ενέργειας, συμβάλλοντας στις προσπάθειες της χώρας να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η πυρηνική βιομηχανία παρέχει επίσης θέσεις εργασίας και οικονομικά οφέλη στη Γαλλία, ιδίως στις περιοχές όπου βρίσκονται οι πυρηνικοί σταθμοί.

Το εξελισσόμενο τοπίο της γαλλικής ενεργειακής πολιτικής

Τα τελευταία χρόνια, η Γαλλία παλεύει με τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η μετάβαση σε μια ενεργειακή οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ενώ η πυρηνική ενέργεια παραμένει σημαντικό μέρος του ενεργειακού μείγματος της χώρας, έχει δοθεί όλο και μεγαλύτερη έμφαση στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και στη μείωση της εξάρτησης από την πυρηνική ενέργεια.

Η χώρα έχει επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, για να συμπληρώσει το δυναμικό της πυρηνικής ενέργειας. Ο στόχος είναι να αυξηθεί το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ παράλληλα να καταργηθούν σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα. Επιπλέον, η Γαλλία εφαρμόζει μέτρα ενεργειακής απόδοσης για τη μείωση της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας και τη μείωση της ανάγκης για πρόσθετη παραγωγή ενέργειας.

Στο παρελθόν, η Γαλλία είχε θέσει ως στόχο τη μείωση του μεριδίου της πυρηνικής ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας στο 50% έως το 2025. Ωστόσο, ο στόχος αυτός αναβλήθηκε και η κυβέρνηση έχει πλέον δηλώσει ότι μπορεί να διατηρήσει υψηλότερο μερίδιο πυρηνικής ενέργειας στο μέλλον.

Το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία είναι αβέβαιο. Ενώ η κυβέρνηση έχει επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή της να διατηρήσει σημαντικό μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, υπάρχουν επίσης αυξανόμενες πιέσεις για την επιτάχυνση της μετάβασης προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη μείωση της εξάρτησης από την πυρηνική ενέργεια. Η πρόσφατη ανακοίνωση των σχεδίων για την κατασκευή έξι νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στη Γαλλία αποτελεί σημαντική επένδυση στο πυρηνικό μέλλον της χώρας. Ωστόσο, η απόφαση να προχωρήσουν αυτά τα έργα θα εξαρτηθεί από μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών εκτιμήσεων, περιβαλλοντικών ανησυχιών και της κοινής γνώμης.

Διαβάστε ακόμη