Οι κορυφαίες εταιρείες καθαρής ενέργειας της Κίνας επενδύουν περισσότερο στο εξωτερικό, εν μέσω σφοδρού εγχώριου ανταγωνισμού και εμπορικών εντάσεων με αντιπάλους όπως οι ΗΠΑ. Από φωτοβολταϊκά πάρκα και εργοστάσια μπαταριών μέχρι υδροηλεκτρικά φράγματα και γραμμές μεταφοράς, οι κινεζικές εταιρείες έχουν ανακοινώσει σχέδια για επενδύσεις σε καθαρές τεχνολογίες στο εξωτερικό, ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια, όπως αναφέρει το Business Times.
Οι επενδύσεις υπογραμμίζουν την πίεση που αντιμετωπίζουν οι κινέζοι κατασκευαστές, καθώς οι ΗΠΑ και η Ευρώπη αυξάνουν τις κυρώσεις, ενώ η αύξηση της εγχώριας παραγωγικής ικανότητας μειώνει τις τιμές και τα περιθώρια κέρδους στην Κίνα. Αυτό αντανακλά επίσης την εξέλιξη της χώρας τα τελευταία 40 χρόνια, από εισαγωγέας νέων ιδεών και τεχνολογιών σε εξαγωγέα τους.
«Όταν οι κινεζικές εταιρείες κατασκευάζουν μια παραγωγική μονάδα αλλού, μεταφέρουν την τεχνολογία, την τεχνογνωσία, το κεφάλαιο και την εμπειρία τους, ενώ δημιουργούν ευκαιρίες για την ανάπτυξη των τοπικών αγορών εργασίας και την ενίσχυση της ενεργειακής μετάβασης άλλων χωρών», δήλωσε ο Σουγιάνγκ Ντονγκ, αναλυτής ενεργειακής πολιτικής και ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης.
Ο Ντονγκ επισήμανε ότι δεν είναι βέβαιο πως όλες οι ανακοινωθείσες επενδύσεις θα υλοποιηθούν, καθώς οι ίδιες πιέσεις που ωθούν τις εταιρείες στο εξωτερικό επηρεάζουν και τους ισολογισμούς τους. Ωστόσο, πολλές επενδύσεις είναι ήδη σε εξέλιξη, όπως ένα εργοστάσιο μπαταριών αξίας 7,3 δισεκατομμυρίων ευρώ (10,4 δισεκατομμύρια δολάρια Σιγκαπούρης) από την Contemporary Amperex Technology Co Ltd στην Ουγγαρία.
Η Κίνα δαπάνησε 676 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για την ενεργειακή της μετάβαση πέρυσι, ποσό που είναι περισσότερο από το διπλάσιο από κάθε άλλη χώρα, και κυριαρχεί στην παγκόσμια παραγωγή ηλιακών πάνελ, μπαταριών και ηλεκτρικών οχημάτων. Αυτό βοήθησε στη μείωση των τιμών της τεχνολογίας καθαρής ενέργειας, αλλά προκάλεσε περιοριστικά εμπορικά μέτρα από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ινδία, καθώς τα έθνη προσπαθούν να προστατεύσουν τους δικούς τους τομείς μεταποίησης. Επενδύοντας σε εργοστάσια στο εξωτερικό, οι κινεζικές εταιρείες ελπίζουν να εξαλείψουν αυτό το εμπόδιο, δήλωσε ο Ντονγκ. «Ελπίζουμε ότι η Κίνα θα μπορέσει να μετατρέψει την υπερβολική της παραγωγή σε ομοιόμορφα κατανεμημένη ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε εκείνη.
Διαβάστε ακόμη