Η ενεργειακή εταιρεία KESH της Αλβανίας και η εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) Masdar ολοκληρώνουν τη σύσταση κοινής επιχείρησης στον τομέα της ενέργειας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα προ ημερών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Seenews.

Η κοινοπραξία Kesh&Masdar θα υλοποιήσει αρκετές επενδύσεις στην παραγωγή ενέργειας στην Αλβανία και σε άλλες χώρες της περιοχής, ανέφερε ο Rama σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Τρίτη, μετά από συνάντηση με τον υπουργό προηγμένης τεχνολογίας των ΗΑΕ Sultan Ahmed Al Jaber στη Νέα Υόρκη.

Τα ΗΑΕ θα συνεργαστούν επίσης με την Αλβανία και την Ιταλία για την ανάπτυξη μιας υποθαλάσσιας γραμμής ηλεκτρικής ενέργειας που θα συνδέει τις δύο γειτονικές μεσογειακές χώρες, πρόσθεσε ο Ράμα.

Τον Δεκέμβριο του 2023, η υπουργός Ενέργειας της Αλβανίας Μπελίντα Μπαλούκου δήλωσε ότι η Ιταλία, η Αλβανία και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές συμφώνησαν να κάνουν μια μελέτη σκοπιμότητας για μια υποθαλάσσια σύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του 2024. Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης, η αξία του έργου έχει εκτιμηθεί σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ (1,11 δισεκατομμύρια δολάρια).

Διαβάστε ακόμη